Standard: Fogalmi zűrzavar Magyarországon

Felkapta az osztrák sajtó a puccskísérlet-témát. A megjelent cikkek közül a Die Presse és a Der Standard írását ismertetjük: mindkettő kiemeli, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök több diplomatát titkosszolgálati embert és a CNN hírcsatornát azzal gyanúsítja, hogy meg akarják dönteni a kormányát.

2012. február 14., 21:28

Orbán Viktor meglengette a szóbeli puccs-bunkót- írja

blogjábanRubina Möhring a Der Standard online kiadásában.

Te jóságos ég, Magyarországon három lábon érkezik a forradalom: azt állítja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy különböző titkosszolgálati emberek, magyar diplomaták és – az ember nem győz eléggé csodálkozni –a CNN amerikai TV-hírcsatorna decemberben puccsal próbálkozott ellene és a nemzeti kormánya ellen. Legalábbis így tudósítanak ezekben a napokban a magyar médiumok a Fidesz Egerben a - a boráról híres magyar városban- megrendezett évértékelő frakcióüléséről.

Teljes figyelmet kérek: e módszerrel minden független tudósítás nyomban politikai puccskísérletté alakítható át. Logikusan fantáziadús a következtetés: a jövőben Magyarországon minden bíráló médiaelemzést ennek megfelelően lehetne majd osztályozni, és államellenes cselekményként meg lehet majd akadályozni a megjelenését.

Ez így nem igaz, nyugtatgat Lázár János, a Fidesz frakciójának a vezetője. Az a szó, hogy puccs, azaz államcsíny, el sem hangzott. Valószínű, hogy az évek során befutott, úgynevezett ifjú demokrata Orbán beszédfolyamát nem befolyásolhatta az Egerben nagyon közkedvelt vörösbor, az „Egri bikavér sem, nem idézhette elő ezt a rendkívül merész, bár súlyos következményekkel egyáltalán nem járó feltételezést. De akkor miért is kellene éppen a fegyelmezett magyar médiumoknak hazudniuk?

Ausztriában nagyon is jól ismerjük, hogy milyen következményei lehetnek a nacionalista politikusok által előidézett fogalmi zűrzavarnak. Orbán Viktor azonban nem csupán egy populista politikus, hanem kormányfő is, akinek olyan hatalmas többsége van, hogy merészen nacionalista színezetet adhatott az eredetileg demokratikus alkotmánynak. Az EU tiltakozott, Orbán megkötött néhány kompromisszumot, ami miatt néhány pártbeli híve felmordult. Erre Orbán szavakban meglóbálta a puccs-bunkót, hogy ismét összezárjanak a sorok. A szavak megválasztásában csak az a kínos, hogy a média semmiféleképpen sem tud puccsot csinálni.

A lexikon szerint a puccs, azaz az államcsíny, másképpen a coup d’État „legtöbbször meglepetésszerű, gyakran erőszakos cselekménye egy az állami szervek tagjaiból álló (leggyakrabban katonák) kisebb csoportnak, amelynek az a célja, hogy megbuktassa a kormányt, és átvegye az állam feletti hatalmat. A puccsisták rendszerint magas rangú katonatisztek vagy félkatonai szervezetek vezetői”. A CNN se nem katonai hírcsatorna, se nem félkatonai szervezet, hanem egy független amerikai TV-adó.

A médiumok tehát maguk nem lehetnek puccsisták, de annál inkább lehetnek az államellenes erők kedvelt célpontjai. Ezt mindnyájan jól ismerjük a történelemből, a forradalmi elméletek című fejezetből. Az 1917-es szovjet októberi forradalmat rádión keresztül jelentették be, és 1934-ben még az illegális nácik is megpróbálták elfoglalni a bécsi rádióállomást.

Hogy ez miként történik, azt a rendőrség Maldív-szigeteken nemrégiben bemutatta nekünk. Elfoglalták az állami televíziót, és lemondásra kényszerítették Mohamed Nasíd-et, a nem túlságosan kedvelt államelnököt. A TV-adó csak azt cselekedte és csak azt sugározta, amit megparancsoltak neki. Ettől még az ott dolgozó újságírók maguk egyáltalán nem lettek politikai szereplők.

Orbán úrnak ezt tudnia kellene. Iskolai tanulmányai során már csak ideológiai okokból sem lehetett kihagyni a lenini októberi forradalmat. Ezt az ismeretet talán maga is felhasználta az új magyar médiatörvény megtervezésekor, illetve amikor a rádió- és TV-adókat összevonták a hivatalos hírügynökséggel.

Gonosz nyelvek a magyar média gleichschaltolásáról beszélnek. Március 1-től elnémul köztudottan a kritikus Klubrádió is. Az Orbán által életre hívott médiatanács egyszerűen megvonta az adó frekvenciajogát. Kérdés az, hogy ez csak véletlenül történt így, vagy egy demokrácián belüli politikai beleset következett be, vagy esetleg ez is a különleges orbáni fogalomzavar egyik terméke.

_________________________

Orbán Viktor magyar miniszterelnök állítólag a CNN amerikai hírcsatorna szemére vetette, hogy kormánya bukását akarja előidézni – idézi a

Die Pressecikke a magyar médiumok által közölt híreket a Fidesz frakcióüléséről. Eszerint „egy három lábon álló puccskísérlet” volt ellene. Ebben állítólag a CNN is közreműködött.

A megdöntésére irányuló kísérletben magyar diplomaták és közelebbről meg nem nevezett titkosszolgálati emberek is részt vettek, akik szimpatizálnak az ellenzékkel. Az amerikai hírcsatorna decemberben a Magyarországról szóló tudósításaiban „szándékosan azt a benyomást akarta kelteni”, hogy a Fideszben növekszik a személyével szembeni elégedetlenség, és ezért csökken a befolyása – idézték a médiatudósítások a frakcióülésen résztvevőkre hivatkozva a kormányfőt.

Visszavonulási mentalitás

A tudósítások szerint a puccsra vonatkozóan Orbán egyetlen konkrét kiindulási pontot sem nevezett meg. A frakcióülésen elmondott közel másfélórás beszédének a legnagyobb részét azonban ennek a témának szentelte. Az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott bírálatok miatt Orbánnak meg kell változtatnia eddigi politikáját. A megfigyelők úgy gondolják, hogy az állítólagos puccstörekvésekre való hivatkozással kialakítható a visszavonulás mentalitása, amellyel csökkenthető saját hívei lehetséges elbizonytalanodása.

Magyarország jelenleg három kötelezettségszegési eljárásban, és egy túlzott deficiteljárásban konfrontálódik az EU-Bizottsággal. Ezzel egyidejűleg gazdaságilag lesújtó helyzetben van az ország, amely most azon fáradozik az IMF-nél és az EU-nál, hogy egy új hitelkeretet kapjon. Bírálói autoriter tendenciákat és a magyarországi demokrácia lebontását vetik Orbán szemére.

Fordította: dr. Gonda László