Posztumusz Akadémiai Szabadalmi Nívódíj Hermecz Istvánnak

A tavaly elhunyt Hermecz István akadémikus özvegye, Hermecz Éva vette át Németh Tamástól, az MTA főtitkárától az Akadémia tudományos osztályai és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala képviselőiből álló kuratórium által adományozott elismerést – számolt be honlapján az akadémia.

2012. február 18., 08:56

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, korábbi nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal, az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott és a nemzetközi megmérettetés próbáját is kiálló kutatási eredményeket létrehozó alkotók megbecsülésére, tevékenységük társadalmi elismerésére a Magyar Tudományos Akadémiával közösen, 1997-ben Akadémiai Szabadalmi Nívódíjat alapított.

A tavaly elismerésben részesültek közül Hermecz István, az MTA levelező tagja a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett díjátadást megelőző hetekben tragikus hirtelenséggel elhunyt. A kitüntetést ezért a professzor özvegye, Hermecz Éva vette át február 15-én Németh Tamástól, az Akadémia főtitkárától –

közölte az MTA.

Hermecz István legfontosabb tudományos eredményeit a nitrogénhídfős heterociklusos vegyületek kémiájában érte el. Ipari kutatói tevékenysége három eredeti gyógyszer: a probon, a latonoproszt és a flisint gyógyszerpiaci bevezetésével járult hozzá. A közreműködésével kidolgozott, 127 alapszabadalom nyomán több mint 1500 bejelentés került iparjogvédelmi oltalom alá, amelyek jó része jelentős nemzetgazdasági haszonnal járt. A glaukóma kezelésében új terápiás lehetőséget biztosító hatóanyag szintézisének kidolgozása és megvalósítása eredményeként a prosztaglandin üzletág árbevétele megtízszereződött és a foglalkoztatottak száma is duplájára nőtt.