Majdnem csodaszer: teljes védelem az influenza ellen

Az állatkísérletek során teljes védelmet nyújtott a fertőzéssel szemben egy új, influenza elleni szer, amelyet egy amerikai gyógyszergyár kutatói fejlesztettek ki.

2012. szeptember 21., 11:54

Az influenzajárványok ősszel és télen sok embert betegítenek meg, elsősorban gyerekeket és idősebb embereket; közülük többen olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy kórházi ápolásra szorulnak, de a betegség sokakkal végez is. Az utóbbi években minden télen három-ötmillió influenzás esetet regisztrálnak világszerte, és ezek súlyosságától függően akár félmillióval növekedhet a halálozások száma. A járványok megelőzéséhez évek óta készítenek oltóanyagokat, de a vírus igen gyakran és gyorsan változik, ezért a védőoltások még mindig nem elég hatékonyak - írja az MTI.

Az amerikai gyógyszerészek új fejlesztése ezen változtathat. A kutatók az Antimicrobial Agents and Chemotherapy san franciscói konferenciáján mutatták be a VIS410 elnevezésű, teljes mértékben az ember védelmére kifejlesztett, ellenanyag alapú készítményüket, amely védelmet nyújt az A-típusú influenza ellen. Valamennyi A-típusú vírus alapvető része a hemagglutinin fehérje, amely a vírus mutációs képességéhez tartozik; a VIS410 a vírusnak ezt a részét gátolja. A kutatók először kémcsövekben vizsgálták az új szert, és kimutatták, hogy a gyógyító anyag valamennyi vizsgált A-típusú vírust semlegesít.

A kutatók ezután egérkísérleteket végeztek. A VIS410 az egereknek adott A-vírus halálos adagja ellen teljes védelmet nyújtott, és igazi különlegességnek számít, hogy nemcsak megelőző adagolás esetén, hanem fertőzés után is megvédi a szervezetet a betegségtől. Az egereken a H1N1 és a H3N2 vírusfertőzés hatását is megvizsgálták: az ellenanyag beadása után 72 órával a vírusfertőzés után is életben tartotta a halálos fertőzést elszenvedő állatokat. Donna Ambrosino, a gyártó cég orvosigazgatója szerint a kísérleti eredmények azt mutatják hogy a VIS410 több influenzatörzs okozta fertőzés kezelésére is használható. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy az új szer képes-e más vírusok mutációját is meggátolni.