Idén is elérkezett a Ros Hásáná ünnepe

Ros Hásáná, a zsidó időszámítás szerinti újév, az ember teremtésének évfordulója. Idén szerda este lépünk át az 5785-ös esztendőbe és veszi kezdetét a két napon át tartó őszi ünnep.

2024. október 2., 09:30

Szerző: Latyák Balázs

Alapvetően minden zsidó ünnep a történelem valamely jeles eseményének feleltethető meg, ez alól egyetlen kivétel van, a Ros Hásáná. Ami az újév héber nevét takarja, mely azonban szó szerinti fordításban nem „az év kezdetét”, hanem „az év fejét” jelenti. Vagyis újév napja úgy viszonyul az év többi napjához, mint a fej a többi testrészhez.

Ros Hásáná minden évben Tisri hónap első két napjára esik (idén október 2-4. közöttre), azaz a zsidók ekkor ünneplik a világ, pontosabban Ádám és Éva teremtésének évfordulóját. Most pedig lássuk, milyen szokásokat és hagyományokat tartanak be idén is az 5785. évfordulójuk megünneplésekor!

Mégis mi a Ros Hásáná lényege?

Az első és legfontosabb, hogy a szokások megismerése előtt tisztázzuk, pontosan mit is jelent a Ros Hásáná, mi az ünnep lényege. Nos, röviden nem más, mint a megtérés, azaz a Tsuvá. Ez a zsidó bölcsek szerint két részből áll: a múltban elkövetett rossz megtagadásából, és az ünnepélyes fogadalomból, hogy a jövőben valaki jobb lesz, mint volt. Ezeknek pedig kulcsszerepe van az ember jövőjét illetően, hiszen Ros Hasanakor az égi bíróságon három nagy könyvet nyitnak meg. Az egyikbe az igazak nevét jegyzik fel, akik hosszú és jó életre számíthatnak. A másodikba azok neve kerül, akik az előbbi ellentettjeit teszik ki, míg a harmadikba a közepesek kerülnek. Utóbbi személyeket se ide, se oda nem lehet besorolni. Ezért esetükben Jom Kippurig vár az égi bíróság, és ha addig érdemesnek találtatnak arra, hogy elfogadják a megtérésüket, akkor beíratnak ők is az első könyvbe.

S hogy mely bűnökért nyerhetnek az arra érdemesek megbocsátást? Az egyik ilyen, amit az ember az Isten ellen követ el azzal, hogy nem tartja meg a Tóra parancsolatait. A másik bűn pedig az, amit embertársai ellen követ el. Ám az embertársai ellen elkövetett gonosz cselekedetekért csak akkor nyerhet valaki bűnbocsánatot, ha előtte közvetlenül bocsánatot kér attól, akit megbántott. Ha ezt nem teszi meg, akkor a megtérése nem lesz érvényes.

Milyen szokások érvényesek Ros Hásáná ünnepén?

Most hogy ezt tisztáztuk, térjünk is rá az ünnepi szokásokra, melyek pont úgy, mint a keresztény, hindu vagy arab világban, a zsidó vallást gyakorlók körében is előfordulnak. Ros Hásáná alkalmával ráadásul nem is egy izgalmas szokást kell betartani, ami nélkül nem is lesz ünnep az ünnep!

A legfontosabb ilyen a sófárfújás, mely egyfajta figyelmeztetést jelent a bűnbánatra. A sófárfújás során különféle hangok hallhatók: tekiah (hosszú hang), shevarim (három rövid hang) és a teruah (kilenc gyors, rövid hang).

A Tashlich szertartása is kiemelkedően fontos Ros Hásáná alkalmával, hiszen ilyenkor a zsidók egy természetes víz partjára állnak, és a vízbe kenyérmorzsákat szórnak. E cselekedet az irgalmasságért való könyörgést szimbolizálja, és egy jelképes módja a bűnöktől való megtisztulásnak.

Ros Hásáná kapcsán fontos még tudni, hogy az minden évben tíz nappal Jom Kipur (Engesztelés Napja) előtt van, a két ünnep közötti időszak pedig a bűnbánat tíz napját teszi ki. Ezért Ros Hásánát a különleges, hosszú imák és istentiszteletek jellemzik.

Az ünnep alkalmával a zsidók különleges szokása, hogy egymást is üdvözlik a „Shana Tova”, azaz „Jó évet!” köszöntéssel. Az újévi jókívánságok az áldás, boldogság és egészség kérését foglalják magukban.

Mi kerül Ros Hásáná idején az asztalra?

Végül érdemes néhány szót ejteni arról is, hogy Ros Hásáná ünnepén milyen fogások kerülnek a zsidók asztalára. Nos, alapvetően ilyenkor rengeteg édes ételt fogyasztanak, hogy ezzel is jelképezzék a reményt egy „édes” új évre. Az egyik legismertebb szokás, hogy ilyenkor almát mártanak mézbe, majd áldást mondanak.

Ros Hásánákor emellett kerek formájú challa (kenyér) is kerül az asztalra, amely az év körforgását és folytonosságát szimbolizálja. Ennek kapcsán fontos tudni, hogy amíg a hagyományos challa fonott formájú, addig a Ros Hásánákor az asztalra kerülő kenyér kerek, hogy ezzel is a teljességet és az idő örök körforgását jelképezzék.

Összességében a fentiekből kitűnik, hogy a Ros Hásáná egy komoly, ugyanakkor reményteli zsidó ünnep, amely a számvetésre, a bűnbánatra és az új évre való felkészülésre ösztönzi a zsidókat. Az ünnep szertartásai és szokásai ezért a megújulás és az új kezdet szellemét idézik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)