Kukkantson be a zsidó ünnepek és a zsidó élet világába a Zsinagógák Hetén!

Különleges programokkal várják az érdeklődőket a Zsinagógák Hetén. 

2024. szeptember 2., 12:39

Szerző:

Különleges szombati vacsorával, a nagyközönség számára is nyitott zsidó újévvel várja többek között az idei Zsinagógák Hete az érdeklődőket, amelyre az őszi zsidó nagyünnepek alatt kerül sor szeptember 19 és október 7 között. “Nézz be hozzánk” a rendezvénysorozat idei mottója, mivel a szervezők várják mindazokat – zsidókat, nem zsidókat egyaránt -, akik szeretnének bepillantani a zsidó ünnepek és a zsidó élet világába. Ezen kívül számos nagyszabású kulturális program is várja a látogatókat.

Nyitott zsinagógák a legfőbb zsidó ünnepeken

A zsidó újév, a Ros Hasana és a zsidóság egyik legfőbb ünnepe, a Jom Kipur, vagyis az bűnbocsánat és az engesztelés napja is bele esik idén a Zsinagógák Hete fesztivál időszakába. Éppen ezért a nagyközönségnek lehetősége nyílik arra, hogy testközelből ismerje meg például Budapest legrégibb zsinagógáját, a XV. században épült Budavári Zsinagógát, ahol egy szabadtéri szombatfogadással várják az érdeklődőket szeptember 20-án. Faith Áser budavári rabbi segítségével az érdeklődők egy nyílt, mégis meghitten bensőséges sábeszi imádságon és péntek esti vacsorán is részt vehetnek, ahol a szombat jelentőségének megismerése mellett belekóstolhatnak a kóser konyha hagyományos szombati fogásaiba is. 

A Vasvári Pál utcai zsinagógában világhírű kántorokkal, a Zorger kántorkórussal kerül elmondásra az első újév előtti bűnbánó ima, a szlichot. A hangulatos, szombat este éjfél körül elhangzó szívbe markoló dallamok egyszerre kínálnak lehetőséget az elmélyülésre és a hamisíthatatlan zsidó optimizmusra. A szertartásra szeptember 28-án este kerül sor. De hogy az újévi imáról se maradjanak le a hívők és az érdeklődők, az Óbudai Zsinagóga szélesre tárja kapuit és nyitott ros hásánát rendez a fent említett kántor kórussal kiegészülve. Az ima október 2-án látogatható. 

Fontos fordulópontnak számít majd a miskolci zsidó hitközség életében a Zsidóház és egy kóser étterem megnyitója a történelmi nagy zsinagóga és a nemrég megújult rituális fürdő, a mikve szomszédságában. Braun Ábrahám rabbi és családja a miskolci zsidó élet fellendítésén dolgozik immáron két éve, amióta Izraelből e cél miatt költöztek az egyik legnagyobb vidéki közösségbe, a Zsidóház működtetése és programokkal való megtöltése egyik kiemelt feladatuk lesz. A minden igényt kielégítő épület megnyitójára szeptember 23-án kerül sor Miskolcon.

Nem csak Magyarországon, de egész Közép-Európában egyedülálló kezdeményezés a Micva-mobil, azaz a négykeréken száguldó zsinagóga és Chábád-ház, melynek felavatására szintén a Zsinagógák Hetének keretében kerül sor.

A lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi kezdeményezésére indított Micva-mobilok az Egyesült Államok számos városában és Izraelben is már megszokottak és szerves részei az utcaképnek. Ezek a kifejezetten erre a célra átalakított lakóautók azzal a céllal indulnak útnak, hogy a város legkülönbözőbb pontjain érjenek el zsidókat és segítsenek egy-egy micva (tórai parancsolat, jócselekedet) végrehajtásában, mint például az imaszíj felvétele, adományozás stb., de a Micva-mobilokat vezető rabbik egy pohár kávéval, frissítővel „felszerelkezve” nyitottak egy-egy tartalmas beszélgetésre, lelki szolgálatra is. Magyarország első Micva-mobiljának felavatására a „Dunaparti Cipők” Holokauszt emlékmű mellett kerül sor szeptember 25-én. 

Kulturális különlegességek a zsinagógai terekben

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án, 19 órakor. A remekművet egy különlegesség előzi meg, ugyanis Schubert nemcsak minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője, hanem az első volt, aki héber nyelvű művet is komponált a 92. zsoltár héber szövegére, melyet e koncert kedvéért tanult meg a sztárénekes bariton, Benjamin Appl. 

Hogyan költözik vissza az élet egy évtizedekig elhagyatottan álló zsinagógába? Hogyan találnak rá a hitükre, új barátokra azok az emberek, akiknek korábban nem volt kötődésük a zsidósághoz? Buda egyik legnagyobb zsinagógájának, a Bocskai úti Újbudai Zsinagóga múltját és jelenét mutatja be Oláh Kata rendező, forgatókönyvíró Hazatalálók című új filmje, amelynek szeptember 24-én, 19 órakor lesz a beszélgetéssel egybekötött premierje a zsinagógában.  A szentendrei zsinagóga és művészeti galéria ad otthont Kormos Péter, magyarországi zsinagógákat megörökítő fotókiállításának. A szakrális tereket új megközelítésből bemutató kiállítás megnyitójára szeptember 29-én, a művész és a Cháj Galéria vezetőjének részvételével kerül sor. A Zsinagógák Hete programsorozat fenti és más rendezvényeiről, a helyszínekről és időpontokról a zsinagogakhete.hu weboldalon tudhat meg többet az érdeklődő.

(Kiemelt képünk: Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, valamint a Vörösmarty utcai zsinagóga zsidó közössége. Forrás: 168.hu)

07:00

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!

Bár a leggondosabb kezeléseket végezték el rajta, mégsem tudták megmenteni Erzsi életét. A rejtélyes körülmények között elhunyt Homonnay Gergely macskája állítólag vesebetegséggel küzdött.