Orbánék újra megnyitnák az utat a hallgatók előtt az Erasmus programba

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizont programokból.

2024. október 2., 10:50

Szerző:

Tavaly novemberben megküldte a magyar kormány az Európai Bizottság részére azt a szabályozási javaslatot, amellyel kezelni tervezte azokat az aggályokat, amelyeket korábban az Európai Bizottság megfogalmazott a magyar felsőoktatási rendszerrel kapcsolatban. Erre a levélre azonban azóta sem kapott választ Budapest, viszont a kormány egyértelműnek látja, hogy azokat a problémákat, aggályokat kezeli a törvénytervezet, amelyeket a Bizottság támasztott, így annak érdekében, hogy előre tudjon haladni az ügy, úgy döntött a kormány, hogy társadalmi egyeztetésre bocsátja, és azt követően az Országgyűlés részére benyújtja a törvénytervezetet. 

Amiről Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkára az InfoRádiónak elmondta, a törvénytervezet kezelni kívánja azokat az ügycsoportokat, amelyeket a Bizottság kifogásként jelzett.

„Egyrészt az összeférhetetlenség kérdését, másrészt az úgynevezett lehűlési időt, amely az az időtartam, amit egy tisztség betöltését követően nem lehet valaki kuratóriumi tag. Emellett kezeli a határozatlan idejűből határozott idejű kuratóriumi tagsággá változtatás javaslatát, illetve azokat az előírásokat, amelyeket még javasolt a Bizottság”

– sorolta a politikus. Hozzátette, amit viszont nem tartalmaz – és ezt korábban is már jelezték az Európai Bizottság felé – a tervezet, hogy hiába várta volna az EU, hogy különféle NGO-k, civil szervezetek jelöljék a kuratóriumi tagokat, és azt is, hogy az egyetemi tanárokat, professzorokat, rektorokat a kuratóriumi tagságból kizárják. 

Korábban megírtuk: az Európai Bizottság kizárta az Erasmus és a Horizont Programból a modellváltó magyar egyetemeket, indoklásuk szerint azért, mert átláthatatlan a fenntartó alapítványok működése, valamint összeférhetetlen, hogy politikai személyeknek is lehet beleszólása az egyetemek működésébe. A kormány ezután bevezette a Pannónia Programot, hogy így finanszírozza a diákok külföldön tanulását, de az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Henning Kaiser/dpa via AFP)

13:54

Nem fogadja minden szereplő osztatlan örömmel a kedden indult ügyeleti rendszer működését. Lengyel Tibor, a mentődolgozók szövetségének elnöke szerint a mentőszolgálat már alapból túlterhelt, napi szintűek a mentőkésések, és Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is úgy véli, előnytelen az új rendszer. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője azonban máshogy vélekedett erről.

2024. október 2., 09:30

Ros Hásáná, a zsidó időszámítás szerinti újév, az ember teremtésének évfordulója. Idén szerda este lépünk át az 5785-ös esztendőbe és veszi kezdetét a két napon át tartó őszi ünnep.