Kicsi a gép, de jó képet vág hozzá

Kicsi, fekete, és képminőségben brutálisan erős. Az Sony RX 100-asnak nem csak olyan bajnokokkal kell megvívnia, mint a , ,, vagy a , hanem az okostelefonok garmadája is, amelyek egyre profibb fényképet és videófelvételeket készítenek. Vajon tényleg elég meggyőző teljesítményt tud nyújtani a vadonatúj kis masina?

2012. július 22., 11:00

Amikor kibontjuk a csomagolást, akkor a legelső meglepetést az okozza majd, hogy mennyire apró, karcsú és elegáns készülék került a kezünkbe. Az RX100-as a Sony-ra jellemző nagyszerű designt követi és ez igaz a készülék kijelzőjére is: majdnem olyan élesek a színek, mintha a Sony handheld játékgépének, a PS Vita képernyőjét látnám. Ha már a PS Vitánál tartunk, akkor azt viszont sajnálatos tény viszont meg kell említenem, hogy a Vita memóriakártyáját sajnos nem lehet a fényképezőgépbe rakni, így az RX 100-zal készült fényképeket és videofelvételeket legfeljebb csak úgy lehet rajta megnézni, ha először mindent felmásolok PC-re, aztán vissza.

Mit tud a kicsike?

Persze egy digitális fényképezőgépnél a legfontosabb paraméterek közé tartoznak a technikai tulajdonságok, így említsük meg gyorsan ezeket is. Az RX100-as nagy szenzoros, zoomobjektíves kompakt gép, amely sokak igényeit kielégíti. Kategóriájában ő képes a legnagyobb felbontásra és a HD filmek felvételének terén is tűéles képet képes produkálni, 50p módban is, optikai zoommal, fókusszal. Magyarán aki egy szuper minőségű (de persze azért nem a szó szoros értelmében professzionális) kamerát szeretne vásárolni, annak is remek alternatívát jelenthet az RX100 – az okostelefonok által nyújtott képminőséghez képest az RX100-asé minden bizonnyal jobb, különösen esti fényviszonyok között, hála a vakunak. Itt említenénk meg, hogy a beépített vaku felpattintható, kézileg akár indirekt villantáshoz is. A gép emellett támogatja a RAW veszteségmentes formátumot is.

Cukibb állatok és gusztább kaják?

Még sok egyéb technikai tulajdonságot sorolhatnék fel, azonban ami számomra a legmókásabb az az opció volt, melynek köszönhetően a fényképeknél olyan beállítási lehetőségeket adhatunk meg, melyeknek köszönhetően például az állatok „cukibbak”, vagy az ételek gusztusosabbnak tűnnek, vagy akár említhetnénk a látványosabban ábrázolt sportfelvételeket, vagy szebb környezetet is. Hogy ez mennyire igaz, vagy inkább a „parasztvakítás” kategóriájával van-e dolgunk? Nehéz megmondani, én mindenesetre készítettem így több képet is a vasárnapi ebédre készült karfiollevesről, illetve macskáimról is és az eredmény valóban meggyőző volt. Másik pozitívum, hogy instant felvételeknek köszönhetően, macskáim mozdulatait azonnal le tudtam kapni, így sokkal jobb képeket tudtam róluk készíteni, mint amikor várni kell a mobiltelefonnál, hogy elkészüljön a felvétel.


Mégis, kinek a gépe?

Csakúgy, mint a játékkonzolok esetében a PS Vitával, a Sony az RX100-ast azoknak ajánlhatná, akik elégedetlenek az okostelefonok nyújtotta teljesítménnyel. Ebből a szempontból a DSC-R100 jelesre vizsgázik, hiszen fényévekkel jobb teljesítményre képes. Ugyanakkor a gép ára egyelőre igencsak borsos, hiszen a majdnem 200.000 Ft elbátortalaníthatja azokat, akik nem a legprofesszionálisabb gépre vágynak. Kicsi a gép a tehát, de erős, mint a bors. És az ára is borsos...

Herpai Gergely (BadSector)