Csütörtöktől drágul a gázolaj

Csütörtöktől emelkedik a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. október 2., 15:09

Szerző:

A holtankoljak.hu információi szerint változik a gázolaj ára csütörtöktől. A szakportál azt írja, a nagykereskedelmi árak a benzin tekintetben nem változnak, a gázolaj nagykereskedelmi ára 2 forinttal emelkedik, így vélhetően holnaptól magasabb áron tankolhatjuk a gázolajat.

Szerdai napon az alábbi átlagárakkal találkozhatunk a kutakon:

95-ös benzin: 584 Ft/liter

Gázolaj: 589 Ft/liter

Ez határozza meg az üzemanyagárat

Ahogyan Holoda Attila energetikáért felelős helyettes államtitkár is beszámolt egy bejegyzésben, az üzemanyagok ára nem csupán a nyersanyagból, a jövedéki adóból és az áfából áll össze. Bár többnyire ezzel számolnak, ha a hivatalos adatok közléséről van szó, ám a benzin árát más tételek is növelik. Ezek között szerepel például a készletezési díj, az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás és a kiskereskedelmi különadó is, amelyek együttesen 4 százalékkal emelik az üzemanyag árát, amelynek így 50,45 százalékra emelkedik az adótartalma. Még ezen felül is számos egyéb díj terheli az üzemanyagokat, így a szakértő szerint ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként 351 forintot az adók, a különadók és az árrések miatt.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

Másként számítják az ellátását azoknak, akik – elérve az öregségi nyugdíj korhatárukat – idén mennek nyugdíjba, és más azokra, akik már 2024-ben betöltik a 65. életévüket, de csak jövőre kezdik meg nyugdíjas éveiket.

2024. október 1., 14:00

Beesett a használt elektromos autók átlagára, egy Tesla Model 3-at 5 millió forinttal olcsóbban el lehet már hozni.