Autósok, figyelem: így (nem) változik az üzemanyag ára október 1-jével!

Ritkán, de előfordult: nem változik az üzemanyag ára, így a benzin és gázolajat is ugyanannyiért vásárolhatjuk október 1-től.

2024. szeptember 30., 12:12

Szerző:

A holtankoljak.hu információi szerint így az őszi hónapot várhatóan az alábbi kiskereskedelmi átlagárakkal kezdjük:

95-ös benzin: 584 Ft/liter

Gázolaj: 589 Ft/liter

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a hétvégén szombaton bruttó 2 forinttal csökkent a benzin nagykereskedelmi ára, a gázolajé akkor sem változott. 

Így alakul az üzemanyag ára

Ahogyan Holoda Attila is beszámolt egy bejegyzésben, az üzemanyagok ára nem csupán a nyersanyagból, a jövedéki adóból és az áfából áll össze. Bár többnyire ezzel számolnak, ha a hivatalos adatok közléséről van szó, ám a benzin árát más tételek is növelik. Ezek között szerepel például a készletezési díj, az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás és a kiskereskedelmi különadó is, amelyek együttesen 4 százalékkal emelik az üzemanyag árát, amelynek így 50,45 százalékra emelkedik az adótartalma. Még ezen felül is számos egyéb díj terheli az üzemanyagokat, így a szakértő szerint

ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként 351 forintot az adók, a különadók és az árrések miatt.

(Kiemelt kép: Attila KISBENEDEK / AFP MOL kút, benzinkút)