Pezsgőt bonthatnak az autósok, tovább csökken az üzemanyag ára

Kedden tovább csökkennek az üzemanyag árak a hazai kutakon.

2024. szeptember 9., 11:21

Szerző:

Lassan az autósok Mekkájává válhat Magyarország, miután az üzemanyag ára kedden várhatóan tovább csökken.

Zuhanórepülésben a hazai üzemanyag ára

Kedden további üzemanyagár-csökkenés lesz tapasztalható a hazai kutakon, miután benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is kevesebb lesz. Előbbi bruttó 4 forinttal, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal kell majd kevesebbet fizetni − írja a holtankoljak.hu. A szakportál hozzáteszi: a hétvégi jelentős árcsökkenés után hétfőn (2024.09.09-én) az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak, ami tovább csökkenhet kedden:

  • 95-ös benzin: 588 Ft/liter;
  • Gázolaj: 598 Ft/liter. 

Mindenhol drágább az üzemanyag

Az Index az üzemanyag árának változása kapcsán felidézte, hogy legutóbb szombaton csökkentek az üzemanyagárak Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint így már 7 forinttal kedvezőbb a benzin a régiós átlagnál, míg a gázolajé megegyezik a régiós átlaggal. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez megfelel a kormány célkitűzéseinek, és továbbra is bíznak az üzemanyag-kereskedők együttműködésében. Mint azt a szaktárca kifejtette, a KSH adatai szerint mind a benzin, mind pedig a dízel üzemanyag esetében érdemi csökkenés ment végbe a júliusi havi átlagárhoz képest. Így a benzin esetében 7, a gázolaj esetében 10 forintos mérséklődés következett be.

Augusztusban Magyarországhoz képest a szomszédos országok közül Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Szlovákiában is magasabb benzinár volt megfigyelhető, míg a dízelolaj átlagára Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában meghaladta a magyar értéket – ismertették. 

A szaktárca végül kiemelte, hogy a lakosság jelenleg 57 forinttal olcsóbban tankolhat benzint, valamint 61 forinttal olcsóbban dízelt azok áprilisi és februári csúcsértékeihez képest. Az üzemanyag-kereskedők felelősségteljes árpolitikája és az általuk tanúsított együttműködés jelentős szerepet játszik abban, hogy a családok védelme biztosított, és nem alakul ki az az igazságtalan helyzet, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országokban – közölte az NGM. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Tegnap 16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.