Kétharmados bolhacirkusz

2012. szeptember 18., 12:10

A kétharmados Fidesz-hatalom újabb területen kíván reformokat bevezetni. Nem vitás, a jelenlegi választási rendszernek vannak fogyatékosságai. De még mindig jobb annál, mint amikor a hatalom gyakorlóit egyedül a Hazafias Népfront jelölhette. Vagy amikor a királyt közfelkiáltással választották meg a Duna jegén.

De megértem az ellenzék félelmét is, hiszen az Orbáni adminisztráció eddigi reformjaiban nem volt sok köszönet. Hogy csak egy friss példát említsek, jelenleg nincs élő ember, aki el tudna igazodni abban, most akkor valójában ki is a nyugdíjas bíró, ki nem.

A legvitatottabb az előzetes regisztráció bevezetése. Az ellenzék szerint indokolatlanul szűkíti a választójog gyakorlását, százezreket, sőt akár milliókat zárhat ki abból, hogy élhessenek ezzel az alapvető jogukkal. A kormánypárt hívei szerint viszont éppen, hogy kiterjeszti, hiszen olyanok számára is lehetővé teszik a választójog gyakorlását, akiket eddig ebből kirekesztettek. Nevezetesen a kettős állampolgársággal rendelkezők, valamint a más országokban dolgozó magyar állampolgárok esetében. Egyébként is a regisztráció csupán egy egyszeri aktus, ami a választás időpontja előtti tizenöt napig gyakorolható, és ez nem jelenthet nagyobb erőkifejtést senkinek.

De, ha valóban a választójog kiterjesztése lenne a cél, vajon miért nem azt a módját választják, hogy csak azoktól követelik ezt meg, akik eddig nem szerepeltek a választási nyilvántartásokban? Vagy miért nem követik azt a módszert, amit a magánnyugdíj-pénztárak felszámolása kapcsán ötlöttek ki oly ügyesen, nevezetesen, hogy ne azoknak kelljen nyilatkozniuk, akik választójogukkal élni akarnak, hanem azoknak, akik nem.

A törvénytervezet kiötlői pozitív változásnak tekintik, hogy eltörlik a kopogtatócédula intézményét. Amelyik, Kósa Lajos szóhasználatával élve, nem mentette meg a magyar politikai életet a paprikajancsiktól és a bolhacirkusztól. Helyette bevezetik azt a megoldást, hogy bárki képviselőjelölt lehet, aki a választópolgároktól legalább kétszáz ajánlást kap. Arról most ne nyissunk vitát, hogy kik ajánlhatnak majd. Ugyanis ha nem kívánok választójogommal élni és nem regisztráltatom magam, akkor azt megelőzően milyen jogon ajánlhatok bárkit is?

De ami ennél nagyobb probléma, és szerintem akár nevetségessé is tehető általa az egész választási rendszer, hogy a tervezet szerint egy személy több egyént is javasolhat képviselőnek (országgyűlésbe, helyi testületbe, EU Parlamentbe).

Vagyis megtörténhet, hogy pár százan összefognak, s kölcsönösen mindannyian jelölik egymást. Képzeljük el azt a szavazást, ahol a választási ívre több száz személy nevét és pártállását kell majd feltüntetni!

A pártok nagyobb szervezettségük folytán azonban akár még ennél nagyobb marhaságokra is képesek lehetnek. Mondjuk Gyurcsányék kitalálják, hogy valamennyi hívüket elindítják a választáson. Kicsit macerás a dolog, de mi az akadálya, hogy egy adott választási körzetben valamennyi lelkes hívük kapjon fejenként kétszáz ajánlást? Már magam előtt látom a kilométer hosszú kutyanyelveket, rajta paprikajancsik százaival. Az lesz ám az igazi bolhacirkusz.

Proszektúra: Kétharmados bolhacirkusz