Evakuációs terv a szíriai magyarok kimenekítésére

Evakuációs tervvel is rendelkezik a Külügyminisztérium a szíriai magyarok esetleges kimenekítésére – mondta a BruxInfo kérdésére a külügyminiszter az uniós külügyi tárcavezetők ülése után. Martonyi János közölte, egyelőre nem érkezett igény a damaszkuszi magyar állampolgároktól, hogy a kormány segítsen nekik elhagyni az országot.

2012. július 24., 08:49

Felkészült a kormány a szíriai helyzet további elmérgesedésére. A külügyminiszter a BruxInfo kérdésére elmondta, evakuációs tervet is kidolgoztak a külügyben az arab országban élő magyarok esetleges kimenekítésére, egyelőre azonban senki nem jelezte, hogy diplomáciai segítségre lenne szüksége Szíria elhagyásához. Martonyi János szavaiból kiderült, a kormány feszülten figyeli, hogy a következő napokban milyen irányt vesznek a közelmúltban fordulatot jelentő szíriai események.

A tárcavezető kedden kap részletes tájékoztatást Magyarország damaszkuszi nagykövetségétől arról, hogy pontosan mi is a helyzet a fővárosban. „A jelentés alapján fogjuk eldönteni, hogy tudunk-e továbbra is ott tartani személyzetet” – mondta a külügyminiszter. Szerinte mérlegelni kell azt, hogy Magyarország jelenleg Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia diplomáciai képviseletét is ellátja Szíriában; emellett pedig azt, hogy számos magyar is él Szíriában.

„A helyzet zűrzavaros, áttekinthetetlen, az országon belüli mozgás is nehéz. Humanitárius okokból és a folyamatos konzuli segítség okán szeretnénk ott maradni, de nem tudjuk, hogy ott tudunk-e maradni” – fogalmazott Martonyi János.

Az uniós külügyminiszterek a hétfői brüsszeli ülésükön újabb szankciókat hoztak Szíria ellen. Egyrészt bővítették az úgynevezett szankciós feketelistát: eszerint újabb 26 személy és 3 vállalkozás Európában tárolt vagyonának zárolására szólították fel az Európai Gazdasági Térség bankjait, az állampolgárok ezen túlmenően vízumot sem kaphatnak a jövőben az Európai Unió országaiba. Másrészről a tárcavezetők döntöttek a Szíria ellen érvényben lévő fegyverembargó kikényszerítésének szigorításáról is. Ez praktikusan azt jelentheti, hogy a jövőben az uniós tagországok hatóságai megállítják és átkutatják azokat a teherhajókat és repülőgépeket, amelyek vélelmezhetően fegyvert, vagy tömegoszlatásra alkalmas tárgyat szállítanak Szíriának. A külügyminiszter megjegyezte, hogy az átvizsgálás meglehetősen bonyolult, de „korlátozni kell a rezsimnek szánt fegyverszállításokat”.

Uniós források szerint egyelőre kérdéses, hogy ennek az intézkedésnek lehet-e gyakorlati jelentősége, hiszen nem elsősorban uniós tagországok szállítanak fegyvert Damaszkusznak, „a többnyire Oroszországból érkező szállítmányokat viszont már csak földrajzi okokból is aligha az Európai Unió légterén vagy felségvizein fogják Szíriába szállítani” – fogalmazott egy tisztviselő.