A cukorbetegség komplex gondozást igényel

Magyarországon 2,5-3 millió embert érint a cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot (a csökkent glukóztolerancia, az emelkedett éhgyomri vércukorszint). A betegség (döntően a 2-es típus) sokáig tünetmentes lehet, így sokszor rutin laborvizsgálat során (pl. jogosítványhosszabbítás, műtét, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat kapcsán) derül ki, azaz véletlen diagnózis – mondta el a 168 Óra online- Praxis rovatának dr. Bartos Tímea diabetológus, belgyógyász. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint ezért fontos, hogy rendszeresen – még panaszmentesség esetén is legalább évente egy alkalommal – keressük fel háziorvosunkat, és végeztessünk laborvizsgálatot.

2013. augusztus 28., 16:07

Fontos, hogy a betegséget mielőbb felismerjé,k és a kezelés elkezdődjön, hogy elkerülhetőek legyenek a szövődmények. Az éveken át tartó magas vércukorszint tönkreteszi az ereket és idegeket is, ezért gyakorlatilag minden szervrendszer károsodik: a szív-érrendszeri bántalom (angiopathia) miatt gyakoribb a magas vérnyomás, érszűkület alakulhat ki, nagyobb eséllyel következik be szívinfarktus, stroke. A vese működésének romlása (nephropathia) miatt dialíziskezelés válhat szükségessé, szemfenéki eltérés (retinopathia) miatt akár vakságig romolhat a látás, idegbántalom (neuropathia) talaján kínzó végtagzsibbadás, nehezen gyógyuló krónikus sebek és akár amputáció fenyegeti a betegeket.

A cukorbetegségnek több fajtája ismert: alapvetően 1-es, illetve 2-es típusról beszélünk, de emellett terhességi cukorbetegséget és egyéb autoimmun ill. genetikai defektus okozta formákat, fertőzéshez vagy egyéb betegségekhez társuló formákat is elkülönítünk – mondta honlapunknak dr. Bartos Tímea.

Az 1-es típusú az ún. inzulinfüggő cukorbetegség, amelynek hátterében autoimmun mechanizmus, genetikai ok, vírusos fertőzés állhat. Általánosságban gyermek- ill. fiatal felnőtt korban kezdődik. Jellemzője lehet a jó étvágy melletti hirtelen fogyás, fáradékonyság, nagyfokú szomjúságérzet, acetonos lehelet, megnőtt vizeletmennyiség, a vizeletben cukor megjelenése, látásromlás, bőrviszketés. Kezelése az inzulin pótlása.

A 2-es típusú cukorbetegség (a betegek 80-90%-a tartozik ide) döntően az idősebb korosztályban jelentkezik, legtöbbször figyelmeztető bevezető tünet nélkül. A betegek sok esetben nehezen gyógyuló sebekkel, gombásodással és visszatérő fertőzésekkel küzdenek. Kialakulásában az elhízás, az évekig tartó helytelen táplálkozás, a fizikai inaktivitás játszik fő szerepet. Nem abszolút inzulinhiányról van szó, hanem inzulinrezisztenciáról. A betegek egy részénél ill. a betegség kezdetén elegendő lehet a korlátozott szénhidrátdiéta, a rendszeres testmozgás és a túlsúly leadása is a normális anyagcseréhez. Azonban legtöbbször szájon át szedett gyógyszerek illetve inzulin adására is kényszerülünk – közölte a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa.

Sajnos a diabétesz nem gyógyítható betegség, azonban helyes életmóddal sokat tehetünk állapotunk megőrzéséért.


A szakorvos tanácsai:

A helytelen táplálkozási szokásainkat alakítsuk át. Például: étkezzünk rendszeresen – napi négy-ötszöri táplálkozás, a magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű ételek, bő folyadékbevitel fogyasztása ajánlott. Kerüljük az esti bő és nehéz étkezést, valamint a felesleges cukor- és energiabevitelt (cukros üdítők, sütemények, édességek, nassok, alkoholok).

Gabonafélékből a teljes kiőrlésűeket, az alacsony glikémiás indexű termékeket részesítsük előnyben, tejtermékekből a zsírszegényeket válasszuk. Együnk több fehér húst (grillezett/párolt szárnyasok) és halat. Köretként salátákat, barna rizst, lencsét, kölest, durumtésztát.

Előnytelen a zsírban vagy bő olajban sütött ételek fogyasztása. Kedvező a telítetlen zsír bevitele (olívaolaj vagy repceolaj).

Rendszeresen fogyasszunk alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsöket, nassolásként inkább diót, mogyorót, mandulát együnk.

A kezelt cukorbetegeknél alapvető az időben és mennyiségben is meghatározott szénhidrátdiéta betartása.

Rendszeres, legalább napi 1 óra bármilyen testmozgás, heti kétszer aktívabb sport ajánlott.

A dohányzásról feltétlenül szokjunk le!


Csak a megfelelő táplálkozással, a testmozgással, a túlsúly leadásával, a rendszeres önellenőrzéssel és a gyógyszeres kezelés betartásával van esély a cukorbetegség szövődményeinek elkerülésére, illetve progressziójuk lassítására. Mivel a diabétesz általában több más betegséggel (magas vérnyomás, szívbetegség, magas vérzsírszint, magas húgysavszint, vesebetegség) társul, a cukorháztartás ellenőrzésén kívül szükséges a többi anyagcsere-paraméter (vese, máj, lipidek, vizeletfehérje) követése, évente szemészeti és érvizsgálat, vibrációs teszt, EKG elvégzése. Komplex gondozást igénylő betegségről van szó.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.