Békéscsabai előny a női röplabda Extraliga fináléban

A Békéscsaba hazai pályán 3-2-re nyert a Vasas ellen a női röplabda Extraliga döntőjének első, csütörtöki összecsapásán.

2022. április 28., 21:11

Szerző:

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc második találkozóját vasárnap rendezik a fővárosban.

Eredmény:

  • Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda 3-2 (26, 18, -24, -22, 11)

  • a legeredményesebb játékosok: Klisura 28, Drpa 19, Pekárik 14, illetve Bannister 35, Abdulazimova 12

A két együttes a szezon során ötödik alkalommal találkozott egymással a finálé első mérkőzésén: a bajnoki alapszakaszban a BRSE odahaza 3-0-ra, a Vasas 3-1-re tudott nyerni, a Magyar Kupában azonban a későbbi aranyérmes fővárosiak kettős győzelemmel búcsúztatták riválisukat. A BRSE hatodik, a Vasas hetedik bajnoki címéért száll harcba: a viharsarkiak legutóbb 2018-ban, az óbudaiak 2019-ben ünnepelhettek aranyérmet. A két együttes közös döntős története békéscsabai fölényt mutat, ugyanis négy egymás elleni fináléjuk mindegyikét ők nyerték.

A mostani döntő első összecsapását mindkét csapat idegesen, sok hibával kezdte. Hazai oldalon a szerb Sara Klisura, a vendégeknél az amerikai Taylor Bannister játszott támadásban kiemelkedően, és bár úgy tűnt, a végig vezető Vasas fog előnybe kerülni – a Magyar Kupa-győztes budapestiek két szettlabdát is kiharcoltak –, a nagyot hajrázó BRSE a maga javára fordította a szettet.

Az első játszma „ellopása” alaposan feltüzelte a hazaiakat, de a vendégek görög edzője, Jannisz Atanaszopulosz cseréi után javult együttese játéka, amely így eltüntette négypontos hátrányát. Ennek ellenére továbbra is a hazaiak röplabdáztak pontosabban, Klisura mellé az ugyancsak szerb Marta Drpa és a magyar válogatott Pekárik Eszter is felnőtt, a BRSE pedig 17-16 után állva hagyta sokat hibázó riválisát és megduplázta előnyét.

A harmadik játékrészre tovább forgatta csapatát a Vasas mestere, de a hazaiak mezőnyvédekezése és blokkteljesítménye alaposan feljavult, amire a vendégeknek úgy tűnt, nincs válasza. Egy jó nyitássorozattal aztán a semmiből visszajött a meccsbe a vendég együttes, amely azonban nem tudott jelentősen megújulni, így hiába vezetett egy ideig, a hazaiak újra magukhoz ragadták a kezdeményezést. A Békéscsaba pontosabban és taktikusabban játszott riválisánál, és úgy tűnt, lezárja a mérkőzést: 24-21 után azonban már csak a Vasas szerzett pontot – Drpa két meccslabdát is pályán kívülre ütött –, amely így szépített.

A negyedik szettre lendületben maradt a Vasas, amelyben az újra magára találó Bannister mellett a magyar válogatott center Papp Orsolya is jól teljesített. A hazaiakat edző Tóth Gábor is cserékkel próbálkozott, amelyekkel azt el tudta érni, hogy a tetemes hátrányt megfelezte csapata. A hajrához közeledve Drpa vette hátára a még mindig három-négypontos hátrányban lévő BRSE-t, amely vezérletével 20-21-nél közel került ellenfeléhez, de a Vasas döntő szettre mentette a mérkőzést.

A rövidített etapot a házigazda kezdte jobban, a Vasas viszont ezúttal sem adta fel, eltűntette hárompontos hátrányát. A BRSE újra ritmust tudott váltani, és ezúttal már nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából: 145 perc elteltével egy vendég hiba után győzelmet ünnepelhetett. A találkozó legeredményesebbje Bannister volt 35 ponttal, a hazaiaknál Klisura 28-ig jutott.

Az 5. helyért, 1. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza - UTE 3-0 (16, 23, 17)

A 7. helyért, 1. mérkőzés:
MTK Budapest-DVTK 3-1 (-21, 18, 21, 12)

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Angela WEISS / AFP)