Agresszív rák támadta meg Chris Hoy hatszoros olimpiai bajnok szervezetét

Chris Hoy hatszoros olimpiai bajnok kerékpáros súlyos prosztata- és csontrákban szenved, orvosai szerint 2-4 éve lehet hátra.

2024. október 20., 14:20

Szerző:

A Sky News számolt be róla, hogy Sir Chris Hoy hatszoros olimpiai bajnok skót, az olimpiákon brit színekben versenyző pályakerékpáros súlyos prosztata- és csontrákban szenved, orvosai szerint 2-4 éve lehet hátra.

A lap szerint a 48 éves Chris Hoy minderről maga számolt be. Mint elmondta, több mint egy éve tudja, de továbbra is optimista, bizakodó. A Team GB volt kerékpárosa, akit 2008-ban lovaggá is ütöttek, azt mondta:

„bármilyen természetellenesnek is tűnik, ez a természet.”

Sir Chris Hoy testében már áttétek vannak

Sir Chris Hoy elmesélte a pillanatot, amikor megkapta a hírt, mint elárulta, kezdetben egy daganatot találtak a vállában, majd felfedezték a rákot a prosztatájában, végül az áttétet a csontjaiban: a vállában, a medencéjében, a csípőjében, a bordáiban, a gerincében. A világklasszis sportoló jelenleg a negyedik stádiumban van.

Chris Hoy 2010 óta házas a 38 éves Sarra Kemp ügyvéddel, két gyermekük van, Callum és Chloe. A sportoló rákbetegsége mellett súlyos tragédia, hogy feleségét, Sarrát agresszív szklerózis multiplex-szel diagnosztizálták alig egy hónappal azután, hogy kiderült, hogy férje előrehaladott rákban szenved.

A kétgyermekes édesapa azt mondta, hogy a kemoterápia nem garantálja, hogy a daganatai visszahúzódnak, de ez ígéri a legtöbbet. A férfiak közül, akik 2011-ben először kipróbálták ezt a kezelést, egynegyedük még életben van.

Chris Hoy 11-szeres világbajnok, 6 olimpiai aranyérmet és egy ezüstöt szerzett három különböző olimpián – Athénban (2004), Pekingben (2008) és Londonban (2012). 2013-as visszavonulása óta új karriert indított, így a Le Mans-i autóversenyen indult, de írt gyerekkönyveket és tévékommentátorként is aktív volt.

(Fotó: LEON NEAL / AFP)

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.

A Ferencváros sajnos a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának 2. fordulójában sem tudott pontot szerezni, így a csapat október 24-én a francia Nice együttese ellen bizonyíthat majd.