Forma-1: káosz Amerikában, Hamilton is rossz hétvégét zárt

A Forma-1 rajongói izgalmas futamnak lehettek szemtanúi.

2024. október 21., 12:24

Szerző:

Sokan voltak kíváncsiak az Amerikai Nagydíjra, és a Forma-1 az elmúlt hétvégén is tartogatott meglepetéseket – számolt be róla az M4 Sport.

Az Austinban megrendezett verseny mindig nagy érdeklődésre tarthat számot, hiszen az ottani versenypálya nem tartozik a legkönnyebbek közé: a hosszú, egyenes szakaszok lehetőséget adnak a gyorsulásra, ám ezeket folyamatosan éles kanyarok követik, így a versenyzők koncentrációja egy pillanatra sem lankadhat.

Az Amerikai Nagydíj már csak azért is izgalmas ígérkezett, mert a versenypálya nagyon széles még a kanyarokban is, így komoly küzdelem alakulhat ki a versenyzők között: egy-egy kanyarban akár több helyet előre ugorhat az, aki jól taktikázik. Erre volt is példa már rögtön a verseny elején: bár Max Verstappen megszerezte a pole pozíciót, Lando Norris pedig az időmérőn teljesített kiemelkedően, így első helyekről indulhattak, ám az első kanyarban Charles Leclerc ki is használta, hogy versenytársai csak egymásra figyeltek. Leclerc leelőzte mindkettőjüket, így előnyt kovácsolt magának a pálya sajátosságaiból.

Ám nem mindenki volt ilyen szerencsés: a Mercedes pilótái számára ez egy gyenge hétvégének minősül.

A Forma-1 három hét után folytatódott

A Forma-1 2024-es világbajnokságában őszi szünetet tartottak, ezt követően a hétvégi Amerikai Nagydíj volt az első jelentős futam, amelyet már nagy érdeklődéssel vártak a nézők és a versenyzők is.

Csakhogy nem minden versenyző örülhetett a versenyzésnek: a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton például valószínűleg nem akar majd emlékezni erre a hétvégére. Már szombaton is negatívan nyilatkozott az autójáról, ami nem meglepő, hiszen a Mercedes mindkét autójának teljesítménye elmaradt a korábban várttól.

Csapattársa, Geroge Russell már az időmérőn edzésen egy balesettel zárt, a vasárnapi futamon pedig Lewis Hamilton ugyanott pördül ki a pályáról. Korábbi teljesítménye miatt Hamilton eleve csak a 17. helyről rajtolhatott, míg George Russel a boxutcából indult el, ám egyikőjüknek sem alakultak ideálisan az időmérőt követően maga a verseny sem.

Hamilton a második kör végén egy kanyarban kipörgött, az autója irányíthatatlanná vált, és a pálya szélén lévő murva állította meg, amely nem is engedte, hogy továbbmenjen, ugyanis az apró kavicsok között teljesen elakadtak a Mercedes kerekei.

Hamilton meglehetősen csalódott volt, hiszen másfél kör alatt sikerült felküzdenie magát a 12. helyig, ám a továbbiak nem a számításai szerint alakultak. Úgy véli, a Mercedes legújabb fejlesztései nem teljesítettek jól, és ez okozta az ő, illetve csapattársa, George Russell problémáját és balesetét is. A versenyt követően így nyilatkozott:

 

„George-nak ugyanez volt a problémája tegnap az időmérőn, ugyanazon a ponton. Azzal a fejlesztési csomaggal, amit én is használtam.”

Tény, hogy valóban azonos kanyarban szenvedtek balesetet, illetve az is, hogy a hétvégi csomagfejlesztések nem tettek jót  Mercedeseknek: a régebbi verzióval viszont Russell kocsija is gond nélkül működött. Lewis Hamilton számára a verseny ezzel a kipörgéssel véget is ért, ám a szakértők szerint ennek talán maga a versenyző is örült, miután jelenleg nagyon rossz véleménnyel van az autójáról.

A világbajnokság a Mexikói Nagydíjjal folytatódik, amelyet október 25. és 27. között követhetnek majd nyomon a nézők.

(Kiemelt képünkön Lewis Hamilton augusztus 30-án Olaszországban. Forrás: Shutterstock)

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.

A Ferencváros sajnos a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának 2. fordulójában sem tudott pontot szerezni, így a csapat október 24-én a francia Nice együttese ellen bizonyíthat majd.