Ez a kávé most az ausztrálok kedvence: meglepő párosítás ugyan, de igazi vitaminbomba
A kávé olyan mint a jó húsleves: mindenki máshogy készíti. Ám mutatunk most egy érdekes ízkombinációt, amivel egy igazi koffein-vitamin koktél készíthető.
A gyümölcs- és zöldségporok az étrend-kiegészítők piacán széles palettával rendelkeznek. Ezek a készítmények tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amik a szervezet egészséges működéséhez szükségesek – írja a Femina. A brokkolipor is elérhető hazánkban, aminek az egyik lehetséges felhasználási módja az, ha kávénkba keverjük, legalábbis egyes ausztrálok megesküdnek erre a párosításra.
Hiszen mi sem lehetne egészségesebb a brokkolinál! A zöldség ugyani egy alacsony kalóriatartalmú étel, 100 gramm ebből a zöldségből csak 34 kalóriát tartalmaz, A-, B-, C-, E-, K-vitaminokban gazdag, folsavat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, rezet és még több nyomelemet tartalmazó szuperélelmiszer.
Ezt tartotta szem előtt az a melbourne-i kávézó, ahol először szolgálták fel az eszpresszóval és tejjel kevert brokkolis kávét. Az ital mellett a vendéglátóegység azzal érvelt, hogy az ausztrál lakosság kevés zöldséget fogyaszt, és ezért jó megoldás lehet az új ital. A brokkoliporból két kanál elég ahhoz, hogy a napi adag mennyisége meglegyen, és bár az ötlet nem váltott ki teljes sikert az ausztrál kávézóban, arra mindenképpen jó volt, hogy felhívja a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szükségességére.
A brokkoli nem csak a kávé adaléka, a rák ellenszere is lehet
Hiszen nem titok, hogy a zöldségek és gyümölcsök elengedhetetlenek az egészséges életmód kialakításához, ám arról már kevesebb szó esik, hogy a rák megelőzésében is fontos szerepet játszanak. Számos egyéb előnyük mellett már csak ezért is érdemes ezeket beépíteni az étrendbe.
S bár a brokkolitól sokan ódzkodnak, de egy nagyon ízletesen elkészíthető zöldségről van szó, amely ráadásul a fentiek alapján rengeteg vitamint is tartalmaz. Mindezek a szabad gyökök ellen is védelmet nyújtanak, így fogyasztásuk erősen ajánlott. A brokkoli természetesen nyers formájában a leghatásosabb, bár erőteljes íze miatt nem mindenkinek válik a kedvencévé. Mártogatósként kevésbé elterjedt, pedig így még a legválogatósabbak számára is élvezetes snack lehet belőle.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels / Pixabay)