Stadionrasszizmus: a végén csak a bojkott marad

Ha az MLSZ csak ígérget, a politika pedig bevédi az ultrákat, le kell válni a homofób és rasszista szurkolókról. Vélemény. 

2021. szeptember 22., 11:48

Szerző:

Ahogy az várható volt, megint beleszaladt a magyar válogatott egy kétmeccses zártkapus büntetésbe és még mellé 65 millió forint befizetésébe. Ismerős sztori, az Eb-ről már „összehomofóboztunk" magunknak egy ehhez hasonlót kitiltást, azt majd a Nemzetek Ligájában tölthetjük le. Az előző, 4-0-ra elveszített vb-selejtező után az MLSZ kiadott egy közleményt, hogy majd jól összefogdossák és kitiltják az elkövetőket, de majd hisszük, ha látjuk.

Éppen ez a lényeg. Az a minimum, hogy a hazai szövetség folyamatosan informálja a közvéleményt, hogy halad a nyomozás, hány homofóbot és rasszistát azonosítottak, ténylegesen milyen büntetésre számíthatnak az elkövetők, hogyan biztosítják, hogy - műbajusszal, napszemüvegben, esetleg Újpest sállal álcázva - ne settenkedhessenek vissza a lelátókra. Ja, és hogy többet ne fordulhasson elő hasonló, mert a könyörgés nem jött be. Az már csak hab lenne a tortán, ha a lábhoz szoktatott NER-szakértő, Bozsik Péter félelmében nem a konzervatív értékrendje mögé bújna, amikor elhatárolódhatna a gyalázattól, vagy épp prominens kormánypárti politikusaink nem kettős mércéznének olyan esetben, amikor a világsajtó Magyarországot azonosítja egy párszázas csürhe ösztönvilágával.

A hatalom hangos identitáshordozója és militáns ereje azzal, hogy Orbán Viktor ölelő karjaiból nézheti a meccseket, és semmiért sincs felelősségre vonva, joggal érezheti úgy, hogy bármit szabad. Bármit. Miért is állnának le kétszer kétmeccses eltiltás után? Amíg a vezér nem vonja össze a szemöldökét, nyugodtan mehet tovább a buzizás, niggerezés, meg ami épp kompatibilis a kormányzati gyűlöletkampánnyal. Tehát amíg nem lesz az MLSZ eljárása átlátható és megfelelően kommunikált, és a hatalom nem gyakorol gesztust a többség felé, addig nincs értelme meccsre járni. Ha az agresszorokat nem vágják ki a lelátóról, illetve a maradék fekete pólós felhatalmazást kap az efféle viselkedés folytatására, majd megint jönnek a zártkapuk, így aztán előbb-utóbb megint mindenki fotelbe kényszerül.

Látni kell, a vétlenek magukra maradtak. Ha bojkottálják a magyar válogatott meccsekeit, megússzák a lelátói összerasszistázódást, látványosan leválnak az ultrákról, továbbá nyomást gyakorolnak a hatalomra: egy tömeges távolmaradásnak már politikai üzenete lenne, amit külföldre mutogatással már nem lehetne kezelni. Komoly áldozatvállalás ez a futball szurkolóitól, de kiüresedett gesztusok és pózok sportszínpadán egy értékét tekintve maradandó és progresszív tett lenne.

(Kiemelt kép: Az angol Raheem Sterling gólöröme a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.