Mondjuk ki: Bozsik Péter gyáván és szervilisen reagált a huhogásra

A szakértő példája mutatja, hogy nagy a baj, a hatalom nem nyúl a rasszista ultrákhoz. Vélemény. 

2021. szeptember 3., 10:27

Szerző:

Bozsik Péter volt szövetségi kapitány az angolok elleni 4-0-ra elveszített világbajnoki selejtező után azt mondta a magyar szurkolók (rasszista) megnyilvánulásaira reagálva, hogy ő konzervatív beállítottságú ember, ezért nem kíván ilyesmivel foglalkozni. A mérkőzésen Raheem Sterlinget és az oldalvonal mellett melegítő Jude Bellinghamet is kifütyülték a szurkolók, akik huhogással és majmokra emlékeztető mozdulatokkal fejezték ki félreérthetetlen fajgyűlölő véleményüket. Már csak az a kérdés, szakértő úr mondandójában milyen szóval helyettesítsük be a konzervatívot? Gyáva? Süket? Vak? Ultra-simogató?

Az Eb-n ugyanezen arcok a melegeket pécézték ki maguknak, annak kétmeccses (plusz egy felfüggesztett) zárt kapus büntetés lett a vége, amelyet majd a Nemzetek Ligájában, vagyis egy újbóli UEFA-rendezvényen tölthetünk le. Most ismét párszáz rasszista miatt viselhetik többtízezrek a nemzetközi szövetségek kollektív büntetését, arról nem is beszélve, hogy az első gólt szerző Sterlinget poharak tucatjaival dobálták meg, így még egy kevéske adófizetői pénz is elcsorog a tombolásra. Nem lehet elég példát sorolni, hogy lássuk, ezek a kirekesztésben utazó agresszorok a mostani hatalom ernyője alatt parádézhatnak. Itthon – mint tanulmányok bizonyítják, a legtöbb balkáni és szélsőjobboldali kormányok alatt – az ultrákat a hatalom pajzsára emelik, hiszen a politika kirekesztő propagandáját az ösztönvilágával baráti viszonyt ápoló szurkoló azzal a elánnal harsogja a világba, amely a tudatosan korbácsolt kultúrharcnak újabb és újabb löketet ad.

Ők a hatalomért, főként Orbán Viktorért és Kubatov Gáborért a vérüket is adnák.

Bozsik Péternek nyilván jó a memóriája és két dologról biztosan tud: aki a mostani kormány narratívájával ellentétes véleményt fogalmaz meg, az repül az állami tv-től, mint Lukács Viktor sportriporter, aki Gulácsi Péter szivárványcsaládos kiállását lájkolta facebookon, majd munka nélkül maradt. Másik emléke is a magyar válogatott kapusával lehet kapcsolatos, ugyanis az említett „A család az család – ez nem is lehet kérdés!” Gulácsi-poszt után a miniszterelnök, Orbán Viktor mondta azt, hogy nem kellene ilyen ügyeket bolygatni, mert megbonthatja a csapategységet. Bozsik vette a lapot, nem kívánta megtörni a stúdió magyarbarát egységét. Csak a kontraszt kedvéért: az Eb-döntő után az angol szurkolók rasszista támadásokkal bombázták a nemzeti csapat néhány tagját, mire a csapatkapitány, Harry Kane azt mondta, jobb, ha ezek az arcok szépen eltakarodnak a stadion környékéről is, mert Angliának nem kellenek ilyen szurkolók. Azért a huhogás nem egy többismeretlenes egyenlet, és a fiatalság megnyugtatására nem egy forradalmi tett néhány ártalmatlan ejnye-bejnyét kiköhögni a királyi tv képernyőjén, de lám, itt tartunk: ezt sem sikerül megugrani.

Labdarúgó vb-selejtezők - Magyarország-Anglia
Az angol Raheem Sterling gólöröme a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Bozsik Péter mondhatta volna azt, hogy ő aztán nem hallott semmit. Vagy épp wc-n volt, esetleg a VIP-ben hangosan szólt a zene, a kaviáros szendvics majszolása közben a rágásra koncentrált. De nem, ő konzervatív beállítottságú, magától, büszkén kijelenti, hogy nincs véleménye. Mit szólnak ehhez a konzervatívok? Ők vajon felhorgadnak majd, hogy ezeket az értékeket ne mossák össze a rasszizmus pártolásával? Most majd megint jön az eltiltás, a felháborodott hangok pedig megint az aránytalanul büntető és kettős mércét alkalmazó nemzetközi szövetségbe rúgnak, miközben a probléma a miénk, itt házon belül kell megoldani. Az látható, hogy a hangos kisebbség tagjai felülről érinthetetlenek, Orbán Viktornak esze ágában sincs kiadni rájuk a kilövési engedélyt, ezért alulról kell szerveződni, amelynek egyetlen reális eszköze a bojkott.

Amíg a gyűlöletkeltés a politikai haszonszerzés eszköze, addig ők nem fognak leállni,

ezért egy szurkolói civil kezdeményezéssel a jóérzésű szurkoló, fáj kimondani, jobb, ha távol marad a magyar válogatott mérkőzéseitől. Ezzel a nyílt „mi nem olyanok vagyunk, mint ők” tiltakozással majd – fizikailag is elhatárolódva – a csőcselék magára hagyatottan gyűjtögetheti a zártkapus büntetéseket a stadionban. Így is, úgy is ki kell majd hagyni ezeket a meccseket. Haszna, hogy az akció jóvoltából tisztára moshatók a konzervatív értékek, a politikai elit is kénytelen lesz megoldási javaslattal szolgálni a rasszisták és huhogók megfékezésére, egyáltalán elindul egy olyan diskurzus, amely hosszabb távon javíthatja Magyarország megítélését és később az ártatlanok a helyszínen szurkolhatnak majd kedvenceiknek.

Amíg tudjuk, hogy az eset kapcsán miért ír Sterlinget szidalmazó cikket a kormány szócsöveként működő portál, miért hallgat a jobboldali elit és miért érzi úgy hirtelen Bozsik Péter, hogy neki sürgősen meg kell védenie konzervatív értékeit, addig a változás lassú lesz, de egyre biztosabb, hogy égető szükség van rá.  

(Kiemelt kép: Magyar szurkolók a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.