Mondjuk ki: Bozsik Péter gyáván és szervilisen reagált a huhogásra

A szakértő példája mutatja, hogy nagy a baj, a hatalom nem nyúl a rasszista ultrákhoz. Vélemény. 

2021. szeptember 3., 10:27

Szerző:

Bozsik Péter volt szövetségi kapitány az angolok elleni 4-0-ra elveszített világbajnoki selejtező után azt mondta a magyar szurkolók (rasszista) megnyilvánulásaira reagálva, hogy ő konzervatív beállítottságú ember, ezért nem kíván ilyesmivel foglalkozni. A mérkőzésen Raheem Sterlinget és az oldalvonal mellett melegítő Jude Bellinghamet is kifütyülték a szurkolók, akik huhogással és majmokra emlékeztető mozdulatokkal fejezték ki félreérthetetlen fajgyűlölő véleményüket. Már csak az a kérdés, szakértő úr mondandójában milyen szóval helyettesítsük be a konzervatívot? Gyáva? Süket? Vak? Ultra-simogató?

Az Eb-n ugyanezen arcok a melegeket pécézték ki maguknak, annak kétmeccses (plusz egy felfüggesztett) zárt kapus büntetés lett a vége, amelyet majd a Nemzetek Ligájában, vagyis egy újbóli UEFA-rendezvényen tölthetünk le. Most ismét párszáz rasszista miatt viselhetik többtízezrek a nemzetközi szövetségek kollektív büntetését, arról nem is beszélve, hogy az első gólt szerző Sterlinget poharak tucatjaival dobálták meg, így még egy kevéske adófizetői pénz is elcsorog a tombolásra. Nem lehet elég példát sorolni, hogy lássuk, ezek a kirekesztésben utazó agresszorok a mostani hatalom ernyője alatt parádézhatnak. Itthon – mint tanulmányok bizonyítják, a legtöbb balkáni és szélsőjobboldali kormányok alatt – az ultrákat a hatalom pajzsára emelik, hiszen a politika kirekesztő propagandáját az ösztönvilágával baráti viszonyt ápoló szurkoló azzal a elánnal harsogja a világba, amely a tudatosan korbácsolt kultúrharcnak újabb és újabb löketet ad.

Ők a hatalomért, főként Orbán Viktorért és Kubatov Gáborért a vérüket is adnák.

Bozsik Péternek nyilván jó a memóriája és két dologról biztosan tud: aki a mostani kormány narratívájával ellentétes véleményt fogalmaz meg, az repül az állami tv-től, mint Lukács Viktor sportriporter, aki Gulácsi Péter szivárványcsaládos kiállását lájkolta facebookon, majd munka nélkül maradt. Másik emléke is a magyar válogatott kapusával lehet kapcsolatos, ugyanis az említett „A család az család – ez nem is lehet kérdés!” Gulácsi-poszt után a miniszterelnök, Orbán Viktor mondta azt, hogy nem kellene ilyen ügyeket bolygatni, mert megbonthatja a csapategységet. Bozsik vette a lapot, nem kívánta megtörni a stúdió magyarbarát egységét. Csak a kontraszt kedvéért: az Eb-döntő után az angol szurkolók rasszista támadásokkal bombázták a nemzeti csapat néhány tagját, mire a csapatkapitány, Harry Kane azt mondta, jobb, ha ezek az arcok szépen eltakarodnak a stadion környékéről is, mert Angliának nem kellenek ilyen szurkolók. Azért a huhogás nem egy többismeretlenes egyenlet, és a fiatalság megnyugtatására nem egy forradalmi tett néhány ártalmatlan ejnye-bejnyét kiköhögni a királyi tv képernyőjén, de lám, itt tartunk: ezt sem sikerül megugrani.

Labdarúgó vb-selejtezők - Magyarország-Anglia
Az angol Raheem Sterling gólöröme a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Bozsik Péter mondhatta volna azt, hogy ő aztán nem hallott semmit. Vagy épp wc-n volt, esetleg a VIP-ben hangosan szólt a zene, a kaviáros szendvics majszolása közben a rágásra koncentrált. De nem, ő konzervatív beállítottságú, magától, büszkén kijelenti, hogy nincs véleménye. Mit szólnak ehhez a konzervatívok? Ők vajon felhorgadnak majd, hogy ezeket az értékeket ne mossák össze a rasszizmus pártolásával? Most majd megint jön az eltiltás, a felháborodott hangok pedig megint az aránytalanul büntető és kettős mércét alkalmazó nemzetközi szövetségbe rúgnak, miközben a probléma a miénk, itt házon belül kell megoldani. Az látható, hogy a hangos kisebbség tagjai felülről érinthetetlenek, Orbán Viktornak esze ágában sincs kiadni rájuk a kilövési engedélyt, ezért alulról kell szerveződni, amelynek egyetlen reális eszköze a bojkott.

Amíg a gyűlöletkeltés a politikai haszonszerzés eszköze, addig ők nem fognak leállni,

ezért egy szurkolói civil kezdeményezéssel a jóérzésű szurkoló, fáj kimondani, jobb, ha távol marad a magyar válogatott mérkőzéseitől. Ezzel a nyílt „mi nem olyanok vagyunk, mint ők” tiltakozással majd – fizikailag is elhatárolódva – a csőcselék magára hagyatottan gyűjtögetheti a zártkapus büntetéseket a stadionban. Így is, úgy is ki kell majd hagyni ezeket a meccseket. Haszna, hogy az akció jóvoltából tisztára moshatók a konzervatív értékek, a politikai elit is kénytelen lesz megoldási javaslattal szolgálni a rasszisták és huhogók megfékezésére, egyáltalán elindul egy olyan diskurzus, amely hosszabb távon javíthatja Magyarország megítélését és később az ártatlanok a helyszínen szurkolhatnak majd kedvenceiknek.

Amíg tudjuk, hogy az eset kapcsán miért ír Sterlinget szidalmazó cikket a kormány szócsöveként működő portál, miért hallgat a jobboldali elit és miért érzi úgy hirtelen Bozsik Péter, hogy neki sürgősen meg kell védenie konzervatív értékeit, addig a változás lassú lesz, de egyre biztosabb, hogy égető szükség van rá.  

(Kiemelt kép: Magyar szurkolók a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

A DK-s kvízmester olyat olvasott – épp ezen az oldalon –, ami nem volt ínyére való. Mit tesz ilyenkor egy európai értelemben vett demokrata? Polemizál? Érvel? Netán vitatkozik? Ugyan! Kiátkoz! Nem a véletlen műve, ha emlékeztet valamire ez a kommunikáció.

Márki-Zay Péter antiszemita – efelől kétségünk se legyen. Nem azért, mert listázni akarja, vagy nyilvántartja a Fideszben ülő zsidókat. Dehogy akarja. Nem vonjuk kétségbe az őszinteségét: ami a szívén, az a száján. És épp az a baj, ami a szívében, vagy az agyában van.