Mars-utazás: megkezdték az űrhajósok válogatását

A holland Mars One nonprofit vállalat hétfőtől fogadja a jelentkezéseket marsi útjára.
Terveik szerint négy asztronautából álló csapatot küldenek a Vörös Bolygóra, az első landolásra 2023-ban kerülhet sor. A cél: emberi bázis kiépítése a bolygószomszédon.

2013. április 25., 06:09

Azok a 18 évnél idősebb emberek, akik szeretnék életük hátralévő részét az űrben tölteni, űrlapok kitöltésével és egy rövid videóval jelentkezhetnek a cég weboldalán. Nincs korhatár, és bármilyen technikai tudással, nemzetiséggel és nyelvi háttérrel lehet jelentkezni, a jelölteknek lesz néhány évük rá, hogy megtanuljanak angolul, amennyiben még nem beszélik a nyelvet. Gerard 't Hooft, a Mars One Nobel-díjas nagykövete szerint a sikeres jelentkező intelligens, leleményes, bátor, elkötelezett, pszichológiai állapota megfelelő.

Van némi jelentkezési díj, mely 5-75 dollár között mozoghat attól függően, mennyi a jelentkező országának bruttó nemzeti jövedelme. A díj egy amerikai állampolgár esetén például 38 dollár. A Mars One becslései szerint mintegy 6 milliárd dollárra lesz szüksége ahhoz, hogy az első négy telepest felküldhesse a bolygóra, és további négymilliárdra minden egyes későbbi legénység felszállításához. A jelentkezési díjak mellett a szervezet egy televíziós valóságshow révén szeretne pénzt gyűjteni. A műsor az asztronauták kiválasztását és felkészítését követi majd figyelemmel – írja a hirado.hu.

A projekt vezetői komoly érdeklődést várnak a misszió iránt, annak ellenére, hogy a jegy csak oda szól. Eddig több mint 10 ezer e-mailt kaptak érdeklődőktől. A Mars One abban reménykedik, hogy a világ számos részéből toborozhat asztronautákat, így a Föld népességét reprezentáló kolóniát építhet ki a bolygón.

A győztesek hét éven át tanulnak és gyakorolnak, hogy felkészüljenek a lehetséges helyzetekre, melyek küldetésük alatt adódhatnak. A finalistáknak ezenkívül némi időt is el kell majd tölteniük szimulált marsi kolóniákon a Földön, melyek során 6-20 perces késlekedéssel kommunikálhatnak az irányítókkal. 2015 júliusára a Mars One szeretné kiválasztani 24 asztronautáját, akiket hatfős csoportokba oszt majd szét.

Az utazásra eddig nem választottak sem űrhajót, sem rakétát, bár elmondták, azt tervezik, hogy módosítják a SpaceX fejlesztette Dragon kapszulát. A misszióhoz szükséges marsi landoló egységet, a robotokat és a lakhelyet biztosító modulokat valószínűleg nulláról kell kifejleszteni, de már létező technológiákon alapulnak majd.

Bas Lansdorp, a cég vezetője és társalapítója szerint ez nem lesz egyszerű feladat. „Rengeteg mérnöki munkát és tesztelést igényel az első emberek elszállítása a Marsra. Viszont a landoláshoz nincs szükség újabb invenciókra. Lehetnek késlekedések, költségtúllépések és kudarcok is, de kivitelezhető.”

A vállalkozás 2016-ban indul egy tesztkilövéssel, hogy demonstrálja a landolási technológiát, a második missziót 2018-ra tervezik, amikor is egy robotot visznek fel a landolási helyszínek felkutatására. 2020-ban még egy robot indul, mely elkezdi összeállítani az első telepesek felszereléseit és lakrészeit. A Marsra tartó út mintegy hét hónapba telik.

A Mars One a Paragon Space Development Corporation céget kérte fel a létfenntartó technológiák kifejlesztésére.