Olcsóbb lett a Tesla

Beesett a használt elektromos autók átlagára, egy Tesla Model 3-at 5 millió forinttal olcsóbban el lehet már hozni. 

2024. október 1., 14:00

Szerző:

Jelentősen csökkent egy év alatt a használt elektromos autók átlagára, köztük a Tesla egyik modellje is jócskán olcsóbb lett – írja a Telex a Használtautó.hu. információira hivatkozva. 

Jelentősen csökkent a Tesla ára 

A portál tájékoztatása szerint 2023 és 2024 szeptembere között összesen 96 ezer telefonos keresést indítottak a 10 legnépszerűbb elektromos autóra szűrve, ez a másfélszeres ugrás egyértelműen a kedvelt márkák áresésének tudható be. Mint írják a BMW i3-asnak 2,5 millió forinttal, a Nissan Leafnek nagyságrendileg 1,5 millió forinttal, a egy Tesla Model 3-nak pedig több mint 5 millió forinttal ment lejjebb az átlagára egy év leforgása alatt. 

Sokan adnák el az autójukat 

Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője szerint az áresés az új autók piacán tapasztalható keresletcsökkenéssel és a vámháborúval is összefüggésben van, de az egyértelműen látható, hogy immár a használtpiacra begyűrűzve az érdeklődők számára is komoly hatással volt. Az adatokból egyébként az is jól látszik, hogy az előző évhez viszonyítva 25 százalékkal nagyobb kínálat található a használt autó oldalon, ez pedig azt jelenti, hogy óriásit nőtt azok száma, akik szeretnének megszabadulni a járműveiktől. 

Elektromos járműbeszerzési program 

Mindeközben az Energiaügyi Minisztérium (EM) Facebook-bejegyzésben tudatta, hogy a cégek elektromos járműbeszerzéseit támogató programban mostanáig mintegy 3700 pályázatban közel 4500 gépkocsi megvásárlásához igényeltek több mint 17 milliárd forint állami hozzájárulást. Kiemelték, az eddig több mint 2500 támogatott kérelem alapján néhány darab híján már az összes szerződést is megkötötték 11,6 milliárd forint értékben. A kifizetett forrásmennyiség a napokban meghaladta az 1 milliárd forintot.

Tesla, Volvo, Hyundai

Ismertették, a februárban megnyílt és jövő március végéig elérhető pályázaton egy elektromos jármű megvásárlásához akár 4 millió forint támogatást kaphatnak a cégek. A mostanáig befutott kérelmek nyomán közel 3400 személyautó és több mint 1000 kisteherautó beszerzését segítheti a program. A márkák rangsorában a BYD a legnépszerűbb, de kétszáznál több gépkocsira érkezett igénylés a Tesla, Volvo, Hyundai, Cenntro és Nissan típusaira is.

Levegőszennyezés nélkül 

A kizárólag elektromos hajtású járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, zajterhelésük minimális, üzemben tartóiknak működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. Magyarország élenjáró szerepre tör a zöldenergia termelésében és tárolásában az ipartelepeken, az otthonokban és a gépkocsikban is.  A pályázati lehetőség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján idén februártól júliusig mindegyik hónapban bármely korábbi havi adatnál több tisztán elektromos hajtású járművet állítottak forgalomba Magyarországon.

A leginkább környezetkímélő zöld rendszámos autók darabszáma a nyáron már meghaladta a 60 ezret

– olvasható a minisztérium bejegyzésében. 

A károsanyag-kibocsátás csökkentése 

Részben a tiszta és csendes e-járművek térnyerésének tudható be az is, hogy a közlekedési szektor korábban folyamatosan növekvő károsanyag-kibocsátása tavaly jelentős mértékű, 11 százalékos csökkenésbe fordult át. Az előzetes adatok szerint Magyarország 2023-ra 43 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázkibocsátását az 1990-es bázisévhez képest, ezzel a 2030-ra kitűzött 40 százalékos célszámot hét évvel korábban elérte és túlteljesítette – közölték. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pexels)