Drágább, mégis egyre többen választanak elektromos autót

Az elektromos autók népszerűsége gyors tempóban növekszik.

2024. június 12., 19:15

Szerző:

Hónapról hónapra egyre több elektromos autó jelenik meg a magyar utakon, májusban már több mint 2500 zöldrendszámos autó került forgalom – számolt be róla a Portfolio az Energiaügyi Minisztérium Facebook-posztjára hivatkozva.

Mint közölték, 2024-ben minden eddigi rekordot megdöntött a zöldautók forgalma, ugyanis februártól májusig minden hónapban az előzőnél több elektromos autót regisztráltak. A csak elektromos hajtású autók márciusban aratták a legnagyobb sikert: az első tavaszi hónapban 2108 ilyen gépjármű került ki a magyar közutakra. A legjobb hónapokban 10-ból 7 zöldautó már a tisztán elektromos hajtásúak közé tartozott, ami a legkörnyezetkímélőbb típus a modern autók között.

Az elektromos autók aránya világszerte növekszik

Minél inkább előtérbe kerülnek a környezetvédelmi szempontok, annál inkább elvárás, hogy az autógyártók is környezetbarát megoldásokat keressenek, így ma már az új gépjárművek jelentős része zöldautó. Az egész világon ez a tendencia érvényesül, és Magyarországon is növekszik a modern kocsik aránya. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy ezek magasabb áron kelnek el, ennek ellenére azonban a tárca közlése szerint ma már 57 ezer zöldrendszámos autó közlekedik Magyarországon.

Ebben az is szerepet játszhat, hogy számos vállalat az idei évre időzítette autóparkja felújítását vagy bővítését, és az új autók megvásárlásánál már az is szempont, hogy mennyire hatékony azok működése. A cégek e-autó beszerzéseire 30 milliárdos keretösszeget különítettek el, amelyre pályázatot írtak ki, ezen eddig 3100 cég összesen 14,4 milliárd forintra pályázott. Mostanáig ezernél is több vállalatnak ítéltek meg összes 4,7 milliárd forintos támogatást. Az e-autók aránya várhatóan tovább bővül, ugyanis jövő tavaszig lehet benyújtani a pályázatokat.

Ez összhangban áll azzal, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter májusban jelentette be az elektromos autóvásárlást ösztönző program bevezetését. Így fogalmazott ezzel kapcsolatban:

„Az elektromos autógyártás fejlesztése nem véletlen, világosan és egyértelműen kell fogalmaznunk: az elektromos autózás jelenti Európa jövőjét, meghatározó szerepe lesz az innovatív megoldásoknak, valamint a nemzetközi együttműködésnek.”

A Portfolio arra is felhívta a figyelmet, hogy a Zöld Busz Programnak köszönhetően a budapesti agglomerációban és vidéken is növekszik az elektromos buszok aránya: jelenleg 135 ilyen jármű van forgalomban.

Az elektromos járművek nagy előnye, hogy nemcsak a környezetet kímélik a működésükkel, hanem a zajcsökkentéshez is hozzájárulnak a régebbi járművekhez képest jóval csendesebb működésükkel.

(Fotó: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.