Karambolok az űrben: elképesztő megfigyelések

Üstökösök ezrei pusztulnak el mindennap a közeli Formalhaut csillag körül - állapították meg a tudósok a Herschel űrtávcső felvételei alapján.

2012. április 16., 05:30

A Formalhaut egy fiatal csillag, mindössze néhány száz millió éves (a mi központi csillagunk életkorát durván ötmilliárd évesre tartják - szerk.), viszont kétszer olyan masszív, mint a Napunk. A körülötte található ködöt még az 1980-as években fedezte fel a Nasa infravörös tartományban vizsgálódó műholdja. A Herschel mostani felvételei jóval részletesebb képet adnak a korábbi infravörös képeknél. A felvételek azt mutatják, hogy a ködöt alkotó darabok olyan aprócska, sokszor egymilliomod méteres részecskék, melyeket üstökösökből származnak - írja a

stop.hu.

A megfigyelést vezető Bram Acke, a belga Leuveni Egyetem munkatársa kollégáival egyetemben arra a következtetésre jutott, hogy a köd az övben folyamatosan ütköző üstökösök miatt állandóan regenerálódik. A megfigyelések azt mutatják, hogy a karambolokból származó anyag mennyisége annyi, mintha naponta kettő, tíz-tíz kilométeres, vagy 2000, egyenként egy kilométeres üstökös pusztulna el a csillag körül. A becslések szerint 260 milliárd és 83 trillió tonna üstökös lehet az övben, melynek hőmérsékletét -170 és -230 fok közé teszik - olvasható az Európai Űrügynökség honlapján.