A koncert után: gitárhúrok második élete

Egy klasszikus vagy rock koncert után a gitárok húrjait cserélni kell. Egy professzionista zenész gitárjának húrjai ilyenkor kb. három óra élettartamúak. Ez késztette Cédric Breuze 34 éves francia gitárost arra, hogy a múlt év végén két barátjával megalakítsa a Music Solidarity egyesületet. A társaság célja a hangszerek és elsősorban a húrok újrahasznosítása. ()

2012. június 24., 15:54

A felelős fogyasztás a papírgyűjtésben már szokássá vált, de hány zenész tudja, hogy hangszerének is lehet második élete?- kérdezi Breuze.

Városukban, Grenoble-ban kezdtek működni, de az ötlet hamar elterjedt az országban. Sok támogatójuk van, köztük húros hangszereket gyártók, zeneiskolák, próbatermek, már Angliából és Belgiumból is kaptak használt húrokat‚ hangszereket. Egy grenoble-i gyártó, aki az elsők között csatlakozott, átadja az egyesületnek mindazokat a húrokat, amelyeket a műhely már nem használ. Jó ügyet szolgál, amely a klienseknek is tetszik - mondja.

Az elképzelés működik és az alapítók büszkék arra, hogy ők az úttörők, Franciaországban, sőt, egész Európában nincs ilyen kezdeményezés.

Az újrahasznosítást támogatóknak nincs más teendőjük, mint a gyűjtőhelyeken lerakni adományaikat és ezek továbbítják az egyesületnek, amely továbbadja az ócskavas kereskedőknek, vagy a hurok gyártására specializálódott vállalatnak.

A cintányér, az akusztikus gitár húrjainak ezüstje, a zongorahúrok reze tele van használható anyaggal, a fémekből sok mindent lehet készíteni, még elemeket is - magyarázza Breuze, aki szerint az anyagok újrafelhasználása egyben a fogyasztási “ őrület” csökkentését is eredményezi. A természetes fémforrások, mivel nem szaporíthatók, takarékosságot követelnek. Emellett, mivel sokszor a világ másik végéből érkeznek, a szállítással szennyezik is a levegőt. Ezért is szélesítették a gyűjtésük tárgyait a húrokon túl a hangszerekre is. A fő cél azonban továbbra is a hurok újrahasznosítása marad. Nem véletlen, hogy ott vannak minden számottevő koncerten, hisz tevékenységükhöz minél több művészt meg akarnak nyerni.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/