Évszámzavar

2019. október 18., 15:23

Szerző:

A 41. számban, a Szócséplőgépek című cikkben találtam egy évszámzavart. Ebben azt írják, hogy a Rosszabbul élünk… szlogent már Reagan elnök is használta 1980-ban, és akkor utalt a megelőző időszakra, amelyben ő volt hatalmon. Ezáltal a szlogent lényegében pozitív tartalommal használta.

Az Egyesült Államok 39. elnöke azonban 1976-tól (pontosabban 1977. január 20-tól) négy évig Jimmy Carter volt, aki éppen napjainkban lett az USA legtovább élő elnöke cím birtokosa.

Lehetséges, hogy a cikkben idézett tanulmányban szerepelt tévesen az évszám, de ez és a következtetésként levont pozitív tartalom között ellentmondást vélek felfedezni.

Egri Gábor, Gödöllő

Az olvasónak kitűnő szeme van, köszönjük, hogy felfedezte ezt az ellentmondást. A cikkben egyébként a Fidesz által használt szlogen eredetét keresve találtam rá a Kreatív szakmai folyóirat azon írására, amelyben Reagan kampányára utaltak. Ezt a szlogent fordította le a maga nyelvére a Fidesz. A tanulmányban szereplő dátum valóban helytelen, hiszen nem a nyolcvanas években mondta Ronald Reagan az idézetteket, hanem az 1984-es kampányidőszakban, amikor a carteri gazdasági mélypont után a következő négy évben valóban szépen feljött az USA gazdasága. Tehát Reagan saját első négyéves sikerére utalva kérdezhette a hallgatóságtól, hogy jobban élnek-e, mint négy évvel korábban.

R. P.