Főpolgármester-választás: szoros versenyben Karácsony nyert Budapesten

A szavazás eredményéből látszik, hogy a főpolgármester-jelöltek mennyire kiélezett versenyt futottak. És a viadalnak úgy tűnik, hogy még nincs vége.

2024. június 9., 22:40

Szerző:

Budapesten a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján, a szavazatok 100,00 százalékos feldolgozottságánál az első három helyen az alábbi főpolgármester-jelöltek állnak:


1. KARÁCSONY GERGELY (Párbeszéd- ZÖLDEK, DK, MSZP) – 47,53% (371 466 szavazat)

2. VITÉZY DÁVID (Vitézy Dáviddal Budapestért, LMP – Zöldek) – 47,49% (371 142 szavazat)

Kiélezett küzdelmet hozott a főpolgármester választás 

A főpolgármester választás kiélezett küzdelmet hozott, miután Szentkirályi Alexandra pénteken bejelentette visszalépését. Ezzel bár sokáig úgy tűnt, mégsem indult a főpolgármesteri székért. 

A fideszes politikus visszalépése Vitézy Dávid javára egyébként sokáig téma volt a sajtóban, ám erre csak pár nappal a választások előtt került sor. Szentkirályi főpolgármester-jelölti kampánya ugyanakkor emlékezetes marad, hiszen az nem igazán szólt másról, minthogy a Fidesz a lehető legjobban összegyurcsányozza Karácsony Gergelyt, illetve hogy Szentkirályi Alexandra közölje, azért nem áll ki Karácsonnyal vitára, mert az olyan lenne, mintha egy kakaóscsigával vitatkozna.

Mindeközben Vitézy Dávid mosta kezeit, és közölte:

„Amikor a főpolgármesteri kampányomat elkezdtem, tudtam, hogy egyszerre kell legyőznünk a kormány Lázár János nevével fémjelzett, minden fontos fejlesztést leállító Budapest-politikáját, és a Városháza Karácsony Gergely országos politikai ambíciói által fűtött, panaszkodó, másokra mutogató, halogató semmittevését. Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második!”

– közölte Vitézy Dávid Szentkirályi Alexandra visszalépésének hírére, hozzátéve, a fideszes politikus bejelentését valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladásának tartja.

Karácsony szerint a Fidesz elárulta a szavazóit

„Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje. Ez az alku a választók elárulásán és átverésén alapul. A Fidesz úgy árulta el a választóit, ahogyan elárulta Budapestet az elmúlt öt évben. Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát.”

– közölte Szintkirályi Alexandra döntésére reagálva Karácsony Gergely. A jelenlegi főpolgármester hozzátette, tudható, hogy a Fidesz meg fogja kérni ennek árát Vitézytől, az Orbán-Ungár paktumot Budapesttel akarják megfizettetni.

Kifejtette ugyanakkor azt is, hisz abban, hogy a budapestiek átlátnak a szitán. Végül azt kérte, senki ne hagyja magát megvezetni, becsapni. „A tét az, hogy hagyjuk-e, hogy a hatalom elfoglalja magának a városunkat. A tét az, hogy kiállunk-e továbbra is magunkért, kiállunk-e Budapest értékeiért és elveiért. A tét az, hogy megőrizzük-e Budapestet szabad, zöld és szolidáris helynek. A hatalom emberei, vagy az emberek hatalma. Erről szavazunk most vasárnap” – világított rá Karácsony Gergely főpolgármester.

Vitézy még nem hirdetett eredményt

Vitézy Dávid eredményváró beszédében kijelentette, 22 ezer érvénytelen szavazat volt, így bárki is vezet éppen pár tucat szavazattal, meggyőző fölénnyel egyik jelölt sem nyerhet, így biztosan újra kell számolni a szavazatokat.  Elmondta, Budapesten szerinte azért van főpolgármester-váltó hangulat, mert az emberek nem elégedettek azzal a politikával, amit itt az elmúlt években látni lehetett. Kifejezte bizalmát továbbá aziránt, gyorsan a végére tudnak annak járni, hogy ki a főpolgármester. 

Vitézy Dávid végül elmondta, egész este próbálta elérni Karácsony Gergelyt, de elérni nem tudta, pedig ugyanezt akarta neki is elmondani. Végül közölte, nagyon színes választói közösségtől kapott bizalmat, így szeretné is megszolgálni ezt a bizalmat.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Forrás: Fotó: 168.hu / Pozsonyi Roland)

13:06

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.