Így kérhet újraszámlálást Vitézy Dávid

Ha Vitézy Dávid újraszámlálást szeretne, úgy arra a választási törvény hatálya alapján csak egy általa bejelentett törvénysértés bejelentése, valamint az ahhoz tartozó bizonyítékok benyújtása után kerülhet sor.

2024. június 10., 10:06

Szerző:

„Az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt arra számítok, hogy ma még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség” – jelentette ki Vitézy Dávid az önkormányzati választás lezárása előtt nem sokkal, hétfő hajnali 2 óra előtt tíz perccel tartott sajtótájékoztatóján.

Ám a Telex cikke szerint Vitézy Dávid a választási eljárásról szóló törvény alapján kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen.

A választási bizottságnak a jogszabály szerint a benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha az nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait. Tehát ha Vitézy Dávid újraszámlálást akar, meg kell jelölnie, hol, melyik körzetben pontosan milyen törvénysértésről tud, és csatolnia kell az ehhez tartozó bizonyítékait is.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint egyébként a főpolgármester-választáson összesen 806 142 szavazólapot dobtak be az urnákba. Ezek közül meglehetősen magas, 24 589 volt az érvénytelen szavazatok száma (3,05 százalék), amiben szerepet játszhatott az, hogy a pénteken visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét a szavazókörökben húzták át egyenként, ha pedig valaki ennek ellenére mégis őt ikszelte be, az érvénytelennek minősült.

Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid mindent felborított

Mint ismert, a főpolgármester-választás roppant kiélezett küzdelmet hozott, Karácsony Gergely csak néhány szavazattal tudta legyőzni ellenfelét, Vitézy Dávidot. Ennek az az oka, hogy Szentkirályi Alexandra pénteken bejelentette visszalépését, amivel az utolsó pillanatokban vált egyértelművé, hogy nem indul a főpolgármesteri székért. Ám azt már ekkor sejteni lehetett, hogy a főpolgármesteri székért folytatott meccs nem lesz előre lefutott.

A fideszes politikus visszalépése után sokan megvádolták Vitézy Dávidot azzal, hogy titokban a Fidesz jelöltje volt, főleg hogy Szentkirályi őt ajánlotta szavazóinak a visszalépése után. Mindeközben Vitézy Dávid mosta kezeit, és közölte:

„Amikor a főpolgármesteri kampányomat elkezdtem, tudtam, hogy egyszerre kell legyőznünk a kormány Lázár János nevével fémjelzett, minden fontos fejlesztést leállító Budapest-politikáját, és a Városháza Karácsony Gergely országos politikai ambíciói által fűtött, panaszkodó, másokra mutogató, halogató semmittevését. Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második!”

– közölte Vitézy Dávid Szentkirályi Alexandra visszalépésének hírére, hozzátéve, a fideszes politikus bejelentését valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladásának tartja.

(Kiemelt képünkön Vitézy Dávid. Forrás: MTI / Balogh Zoltán)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.