Választás: Szentkirályi Alexandra visszalépésével Vitézy Dávid lenne a befutó

A Századvég megmérte, melyik a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt, valamint hogy mi történne, ha Szentkirályi Alexandra bejelentené a visszalépését a választáson.

2024. június 7., 07:39

Szerző:

Szentkirályi Alexandra visszalépése Vitézy Dávid malmára hajtaná a vizet, aki egyébként a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – derült ki a kormányközeli Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérést a politikai szempontból aktív (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő), felnőtt budapesti lakosság körében végezték, a célja pedig az volt, hogy kiderüljön, melyik a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt.

A kutatási adatokból kiderült: a megkérdezettek hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék), míg Vitézy Dávid volt az egyetlen jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék). Ezzel szemben a válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott a regnáló főpolgármesterről, míg Szentkirályi Alexandra esetében ez az arány 38 százalék volt.

Amennyiben valamennyi nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt megmérettetné magát a vasárnapi voksoláson, a megkérdezettek 40 százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követne. A Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást a budapestieknek mindössze a 2 százaléka látná szívesen főpolgármesterként. A nem válaszolók aránya 3 százalék volt.

A Századvég kutatása külön kitért arra, hogy mi történne, ha Szentkirályi Alexandra úgy döntene, hogy visszalép a jelöltségtől. Ebben az esetben Vitézy Dávidra a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százaléka, míg Karácsony Gergelyre a megkérdezettek 42 százaléka szavazna a most vasárnap esedékes főpolgármester-választáson. Ebben a dimenzióban Grundtner András támogatottsága 4 százalék, a nem válaszolók hányada pedig 6 százalék volt.

Szentkirályi Alexandra: Gyurcsány, Gyurcsány, Gyurcsány 

Korábban írtunk arról, hogy melyik főpolgármester-jelölt hogyan rúgta be a kampánymotorját. Eszerint

Szentkirályi Alexandra kezdésként egy olyan új videósorozattal jelentkezett, amelyben a regnáló főpolgármester öt évvel ezelőtt tett ígéreteit veszi sorra, utánajár, hogy a Karácsony Gergely-féle programpontokból mi valósult meg. A sorozat címe: Kamuméter. A volt kormányszóvivő szerint Karácsony egyik legfontosabb ígérete a Városháza megtisztítása volt. Ám Szentkirályi úgy véli, Budapest Gyurcsány Ferenc fogságába esett, mert ő csinált főpolgármestert Karácsonyból, és azóta is bábként rángatja, és a DK elnökének emberei állnak a fővárosi cégek élén. Lényegi problémának tartja, hogy „Budapest utcáit ellepte a szemét és a kosz”. A volt kormányszóvivő szerint nem véletlen, hogy a környező európai fővárosokkal összehasonlítva Budapest tisztaságával a legelégedetlenebbek az itt élők.

Karácsony Gergely az Orbán-kormánnyal szemben határozza meg politikáját, kampánya legfontosabb témájává a mini-Dubaj néven futó beruházás. Meghirdette a második Budapesti Lakógyűlést, amely révén kérdéseket tesz fel a fővárosi választópolgároknak. A kampány részeként bejelentette, hogy felülvizsgálták és módosítják a Duna-parti Építési Szabályzatot. „Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket. Újra terítékre került a Fővárosi Lakásügynökség, melynek célja, hogy a most üresen álló lakásokat a tulajdonosoktól bérbe vegye, biztonságos, megfizethető lakhatást biztosítson az arra rászorulóknak.

Vitézy Dávid „Sokkal több van ebben a városban!” – címmel mutatta be 101 pontból álló programját. Budapestet szakemberek irányítaná; tízezer új megfizethető bér- és szolgálati lakást építene; létrehozná a BKK-rendészetet; akadálymentesítené a nagyobb külvárosi csomópontokat és öt új villamosvonal építésébe kezdenek – közölte. Hozzátette: elérik a kormánynál, hogy meginduljon a HÉV-járműpark cseréje és a vonalak felújítása; „kiharcolják” a kórházi állapotok javulását; új közparkok létrehozásába kezdenek és megújítják a Népligetet; élhető, zöld közterületeket, színvonalas Duna-partokat alakítanak ki; tízszer annyi út felújítását vállalják, "kultúrkupont" adnak minden budapestinek; új állatvédelmi központot és menhelyet hoznak létre; kezdeményezik, hogy újra legyen vidámpark.

(Kiemelt képünkön Vitézy Dávid. Forrása: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.