Budapest magasabb fokozatra kapcsolt: Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke nem fogott kezet Magyar Péterrel

Ma indult a választási kampány Magyarországon és Budapesten pár óra leforgása alatt egymásnak esett a Kutyapárt és a DK, amit Donáth Anna sem hagyott szó nélkül. Visszautasította Magyar Péter kézfogását Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke és volt gyurcsányozás is. 

 

2024. április 20., 14:03

Szerző:

Magasabb fokozatra kapcsolt Budapest, szombaton hivatalosan is megkezdődött a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások kampánya. Ötven nap van még hátra a választásokig. A Fidesz–KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra már a kampányidőszak első napján összegyűjtötte az indulásához szükséges ötezer aláírást – ezzel ő lett az első főpolgármester-jelölt, akinek ez sikerült.  

Szombat délelőtt Magyar Péter és Szentkirályi Alexandra is a Széll Kálmán téren gyűjtik az aláírásokat az önkormányzati választás kampányának nyitó napján. A Telex helyszíni tudósítója szúrta ki, hogy Magyar Péter odament Szentkirályi Alexandrához, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjéhez, és sok sikert kívánt neki. Közben azt mondta: „Esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjatok Budapestnek”. Szentkirályi viszonozta a kézfogást, és így reagált: „Én az orbánozás abbahagyását javaslom neked” – írja a Magyar Hang. 

Ezután Magyar Péter kezet szeretett volna rázni a Brüsszelből hazahívott Hidvéghi Balázs kampányfőnökkel is, aki azonban nem viszonozta ezt, csak annyit mondott: Minden jót kívánok, és nem szeretnék kezet fogni. „Becstelen emberrel nem fogok kezet” – indokolta meg a portálnak Hidvéghi a történteket. 

Budapesten hat főpolgármester-jelölt mérkőzik meg 

  • Karácsony Gergely főpolgármestert pártja, a Párbeszéden kívül az MSZP, a DK és a Momentum támogatja,
  • Vitézy Dávid egykori BKK-vezért a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP támogat – illetve javára lépett vissza pénteken a jobbikos Brenner Koloman;
  • Szentkirályi Alexandra egykori kormányszóvivőt a Fidesz–KDNP;
  • Grudntner Andrást a Mi Hazánk Mozgalom indítja;
  • míg Kajtor Dávid exrendőr a Szabad Ország Mozgalom színeiben indul.
  • Ferenczik József (Új Magyar Birodalmi Mozgalom)

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje kezdésként egy olyan új videósorozattal jelentkezett, amelyben a regnáló főpolgármester öt évvel ezelőtt tett ígéreteit veszi sorra, utánajár, hogy a Karácsony Gergely-féle programpontokból mi valósult meg. A sorozat címe: Kamuméter. A volt kormányszóvivő egyik legfontosabb ígérete a Városháza megtisztítása. Úgy véli, Budapest Gyurcsány Ferenc fogságába esett, mert ő csinált főpolgármestert Karácsonyból, és azóta is bábként rángatja, és a DK elnökének emberei állnak a fővárosi cégek élén. Lényegi problémának tartja, hogy „Budapest utcáit ellepte a szemét és a kosz”. A volt kormányszóvivő szerint nem véletlen, hogy a környező európai fővárosokkal összehasonlítva Budapest tisztaságával a legelégedetlenebbek az itt élők.  

Karácsony Gergely az Orbán-kormánnyal szemben határozza meg politikáját,  kampánya legfontosabb témájává a mini-Dubaj néven futó beruházás. Meghirdette a második Budapesti Lakógyűlést, amely révén kérdéseket tesz fel a fővárosi választópolgároknak. A kampány részeként bejelentette, hogy felülvizsgálták és módosítják a Duna-parti Építési Szabályzatot. „Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket. Újra terítékre került a Fővárosi Lakásügynökség, melynek célja, hogy a most üresen álló lakásokat a tulajdonosoktól bérbe vegye, biztonságos, megfizethető lakhatást biztosítson az arra rászorulóknak.  

Vitézy Dávid „Sokkal több van ebben a városban!” – címmel mutatta be 101 pontból álló programját. Budapestet szakemberrek irányítaná; tízezer új megfizethető bér- és szolgálati lakást építene; létrehozzná a BKK-rendészetet; akadálymentesítené a nagyobb külvárosi csomópontokat és öt új villamosvonal építésébe kezdenek – közölte. Hozzátette: elérik a kormánynál, hogy meginduljon a HÉV-járműpark cseréje és a vonalak felújítása; „kiharcolják” a kórházi állapotok javulását; új közparkok létrehozásába kezdenek és megújítják a Népligetet; élhető, zöld közterületeket, színvonalas Duna-partokat alakítanak ki; tízszer annyi út felújítását vállalják,  "kultúrkupont" adnak minden budapestinek; új állatvédelmi központot és menhelyet hoznak létre;  kezdeményezik, hogy újra legyen vidámpark.

 

Dr. Grundtner András (főpolgármester-jelölt) azt emelte ki, hogy gyakorlatias megközelítésre, feltáró munkára van szükség, átlátható javaslatokra, nem politikai tervmondatok puffogtatására. A Mi Hazánk szakított a liberális hagyományokkal és nem csak a belvárosban, hanem a külkerületekben élőkhez is szóló programot ajánl a nemzet legfontosabb városának. A programot vitaalapnak szánják, nyitottak az új javaslatokra – erősítette meg. Hozzátette: a Mi Hazánk rendet fog tenni és biztonságos várossá fogja tenni Budapestet.

Kajtor Gábor személyében egy 18 éven át a Készenléti Rendőrségnél dolgozó exzsaru, jelenlegi testépítő is bejelentkezett főpolgármester-jelöltnek – írja a Hvg.  A testépítő exrendőrt a Szabad Ország Mozgalom (SZOM) nevű párt indítja – derül ki a bemutatkozó Facebook-posztjából, amelyben azt is írta: A jelenlegi vezetés a múltban ragadt, és látjuk, hogy számos kihívás áll Budapest előtt. Ez egy friss párt, tavaly nyáron alapították, szeptemberben jegyezték be. A párt jó előre, tavaly decemberben bejelentette, hogy indul a 2024-es választáson, és már akkor tudatta, hogy főpolgármester-jelöltje Katona Zoltán lesz, de valamiért végül mégsem őt indítják, hanem Kajtort.

Ferenczik József, az Új Magyar Birodalmi Mozgalom színeiben indul. A néhány hónapja létező pártnak egyelőre mindössze 30 követője van a hivatalos Facebook oldalán. A főpolgármester-jelöltet bejelentő közleményük szerint azért indítanak saját kihívót a választáson mert “visszataszítónak találjuk az összes politikai párt jelöltjét, puccos ruháikban, álszent, hazug, félrevezető és önös érdektől vezérelt, mocskos politikai kampányuk miatt.”  A párt az alapszabálya szerinti céljai közé sorolja „a mindenkori politikai elit teljes leváltását, valamint a teljes elszámoltatását”. 

Egymásnak esett a Kutyapárt és a DK

„A Kétfarkú Kutya Párt sorra állít új polgármesterjelölteket a fővárosban, nemcsak a Fidesz vezette kerületekben, hanem például az I., a III. és a VII. kerületben is, ahol öt évvel ezelőtt győztes, sikeres ellenzéki polgármesterek dolgoznak. Mindez csak a Fidesz érdekét szolgálja” – írja közleményében a Demokratikus Koalíció, amely szerint „egy valóban ellenzéki pártnak semmi oka nem lehet arra, hogy ellenzéki polgármesterekkel szemben induljon.” „Ha a Kutya Párt valóban ellenzéki párt, akkor vonja vissza a közös ellenzéki polgármesterjelöltekre ráindított jelöltjeit a fővárosi kerületekben. Ha ezt nem teszik meg, akkor az egyértelmű bizonyíték arra, hogy a jelenleg hivatalban lévő, korábban győztes ellenzéki polgármesterek leváltása a valódi céljuk” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc pártja.

A DK és az MKKP közötti üzengetés azután kapcsolat nagyobb fordulatszámra, hogy pénteken kiderült, hiába nyerte meg Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke az előválasztást a DK által is támogatott momentumos Farkas Csabát is megelőzve, a DK jelöltjei mégis elindulhatnak a Hegyvidéken. A konfliktus egyike oka az, hogy Kovács abban állapodott meg a Momentummal, hogy előválasztási győzelme esetén a 12 egyéni választókerületből 8-ban az MKKP állíthat jelöltet, a DK-nak és a Momentumnak csak 2–2 jut, így azok kompenzációs listát sem tudnak majd állítani a XII. kerületben – írja a 24.hu

Élő Norbert, a DK XII. kerületi elnöke azt állítja, erről a megállapodásról nem tudtak, ezért most tárgyalást szorgalmaz Kovács Gergellyel, aki pedig arról írt, hogy Élő az MKKP kompenzációs listájára szeretett volna felkerülni, majd azzal fenyegetett, hogyha nem indulhatnak el az előválasztásos megegyezés ellenére kettő helyett négy körzetben, akkor mindegyikben el fognak.

Nos, az ügy folytatódott szombaton is, amikor Donáth Anna is megszólalt, szerinte furcsa, hogy a DK saját jelöltet indít, hiszen „az előválasztás akkor működik, ha a résztvevő pártok tiszteletben tartják az eredményét. Európai módon csak így lehet politizálni.” A Momentum elnöke szerint „a Kutyapárt egyéni jelöltjeivel szemben elindulni súlyos hiba, és a Fidesz malmára hajtja a vizet”– írja a Hvg.