Az LMP visszalépett Kétfarkú Kutya Párt javára

Kendernay János minden ellenzéki pártot arra kér, hogy aktívan támogassák az előválasztáson győztes Kovács Gergelyt.

2024. április 15., 20:32

Szerző:

Mindössze egy nappal azután, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, Kovács Gergely megnyerte a XII. kerületi ellenzéki előválasztást, Kendernay János, az LMP helyi polgármesterjelöltje be is jelentette, hogy visszalép az MKKP javára – szúrta ki a Hvg.

Erről szóló Facebook-posztjában Kendernay azt is megerősítette, hogy munkájával és az LMP-vel Kovács Gergely polgármesterjelölt és a 12 egyéni ellenzéki képviselőjelölt kampányát és munkáját támogatni fogják.

Az előválasztáson Kendernay egyébként nem vett részt, azon három jelölt indult: Kovács Gergely mellett Farkas Csaba, a kerület korábbi rendőrkapitánya a Momentum polgármesterjelöltje és Visi Piroska, a helyi civilek jelöltje. A kimaradást Kendernay azzal indokolta, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártjának polgármesterjelöltjeként nem kívánta a nevét adni „egy kétértelmű és bizonytalan kimenetelű előválasztáshoz”.

„Hátralépésemmel egyrészt a fókuszáltabb versenyhez kívántam hozzájárulni, másrészt a világos politikai protestnek akartam nyomatékot adni” – írta Kendernay, aki felszólította a többi ellenzéki pártot, hogy tartsák tiszteletben az eredményt, és támogassák Kovács és a képviselőjelöltek kampányát. Szerinte a Momentum megsértette a kampány viselkedési kódexét, így bízik benne, hogy levonják belőle a szükséges tanulságokat.

Hatalmas győzelmet aratott a Kutya Párt az előválasztáson

Kovács Gergely toronymagasan nyerte a tegnapi előválasztást, többszörösen rávert a civilek és a Momentum jelöltjére. így ő indulhat a Fidesz jelöltje ellen a június 9-i önkormányzati választásokon. Kovács a szavazatok több mint 61 százalékát megszerezve utasította maga mögé a civil és az ellenzéki jelöltet is. Mindketten gratuláltak a győzelemhez. 

Kovács Gergely (MKKP) 3829, Visi Piroska (civilek) 1276, Farkas Csaba (Momentum) 1161 szavazatot kapott a XII. kerületben megtartott ellenzéki előválasztáson.


Ez azt jelenti, hogy a megállapodásban részt vevő pártok egyezsége értelmében a 61,11 százakékot kapott Kovács Gergely lesz a kormánypárti Fonti Krisztina kihívója június 9-én, valamint a 12 egyéni önkormányzati választókerületből 8-ban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt állíthat jelöltet. Kovács és a jelenlegi fideszes alpolgármester Fonti mellett még biztosan szerepelni fog a szavazólapokon Binder Csaba (Mi Hazánk) és Kendernay János (LMP) is. Utóbbi már korábban jelezte, hogy mégsem indul el a most zárult előválasztáson.

Az előválasztás nagyon magas részvétel mellett zajlott. A választásra jogosultak 14 százaléka vett részt rajta (összesen 6275 választó), ami megközelítette a 2021-es előválasztás választói aktivitását.

(Kiemelt képünk forrása: Kendernay János hivatalos Facebook oldala)