Hegyvidék: hatalmas győzelmet aratott a Kutya Párt az előválasztáson

A Hegyvidék a Kutyáké, már ami az ellenzéki előválasztás eredményét illeti. Kovács Gergely toronymagasan nyerte a tegnapi előválasztást, többszörösen rávert a civilek és a Momentum jelöltjére.

2024. április 15., 08:43

Szerző:

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke és polgármesterjelöltje nyert a Hegyvidék előválasztását, így ő indulhat a Fidesz jelöltje ellen a június 9-i önkormányzati választásokon. Kovács a szavazatok több mint 61 százalékát megszerezve utasította maga mögé a civil és az ellenzéki jelöltet is. Mindketten gratuláltak a győzelemhez - írja az Index.

A Telex információi szerint

Kovács Gergely (MKKP) 3829, Visi Piroska (civilek) 1276, Farkas Csaba (Momentum) 1161 szavazatot kapott a XII. kerületben megtartott ellenzéki előválasztáson.

Ez azt jelenti, hogy a megállapodásban részt vevő pártok egyezsége értelmében a 61,11 százakékot kapott Kovács Gergely lesz a kormánypárti Fonti Krisztina kihívója június 9-én, valamint a 12 egyéni önkormányzati választókerületből 8-ban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt állíthat jelöltet. Kovács és a jelenlegi fideszes alpolgármester Fonti mellett még biztosan szerepelni fog a szavazólapokon Binder Csaba (Mi Hazánk) és Kendernay János (LMP) is. Utóbbi már korábban jelezte, hogy mégsem indul el a most zárult előválasztáson.

Az előválasztás nagyon magas részvétel mellett zajlott. A választásra jogosultak 14 százaléka vett részt rajta (összesen 6275 választó), ami megközelítette a 2021-es előválasztás választói aktivitását.

Ez különösen annak fényében lényeges fejlemény, hogy egy önkormányzati választás kevésbé szokta megmozgatni a nagyvárosi választókat, írja a lap. Február végén robbant a hír, hogy a Fidesz legnépszerűbb fővárosi kerületi polgármestere, Pokorni Zoltán nem indul újra a júniusi helyhatósági választásokon. Ez azért volt kulcsfontosságú az ellenzéknek, mert habár a kormánypárt 2014 és 2022 között az ország legtöbb vidékén nagyon jelentős mértékben tudott új szavazókat szerezni, pont a budai zöld övezetek (I. II. III. XI. és XII. kerület) azok, ahol nagy mértékben visszaszorult a támogatottsága.

2019-ben Pokorni úgy tudta megőrizni polgármesteri székét, hogy 3814 olyan XII. kerületi szavazó is voksolt rá, akik amúgy nem a Fidesz egyéni jelöltjeit támogatták a választókerületekben.

Hosszas huzavona után Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke (aki a kerületben már önkormányzati képviselőként dolgozott 2019 óta), a Momentum részéről Farkas Csaba (korábbi kerületi rendőrkapitány), valamint helyi civil szervezetek támogatásával Visi Piroska állt rajthoz.

A Kutyapárt tagságának többsége, eleinte nem állt az előválasztás mellett, mondván, hogy a párt eddig is távol tartotta magát mindenfajta ellenzéki logikától. Március 10-én emiatt Kovács és a másik társelnök, Döme Zsuzsanna még a párt éléről történő távozását is kilátásba helyezte, majd a megismételt belső szavazáson már érvényt tudtak szerezni akaratuknak.

A momentumos Farkas Csaba, és a Civilek jelöltje Visi Piroska a Facebook-on gratulált Kovács Gergelynek a győzelemhez. Mindketten kifejtették, hogy fontosnak tartják, hogy mostantól egyesült erővel kell támogatni az előválasztás győztesét.

(Kép forrása: Kovács Gergely (MKKP) Facebook oldala)

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.