A Kutyapárt elnöke 3-6 százalék közötti eredményre számít

A Hegyvidéken a legmagasabb a részvétel, ahol Kovács is indult.

2022. április 3., 21:16

Szerző:

Az országos listán 3-6 százalék közötti eredményre számít Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke, aki szerint esélyes, hogy a pártja jobb eredményt ér el, mint négy éve. Kovács Gergely vasárnap este, az urnazárást követően az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: az MKKP-nek sikerült megvalósítania azt a célját, hogy a kampánybüdzséjük felét "értelmes dolgokra" költsék el – azaz pályázatot írtak ki hasznos és kreatív projektekre –, de még így is mintegy 50 millió forint maradt a kasszában.

„A magyar pártfinanszírozás szépsége, hogy egy hónap alatt annyi pénzt kapsz, mint amúgy két vagy három év alatt a párt működésére, és tényleg 3-4 hét alatt kell mindent elkölteni” – fogalmazott, hozzátéve: nem óriásplakátokra és kommunikációs tanácsadókra igyekeztek fordítani a kampánybüdzsét, ezért is volt a pártnak viszonylag kevés plakátja az utcákon, írja az MTI.

Kovács Gergely kiemelte, hogy éppen a nagyrészt a 12. kerületet lefedő Budapest 3. választókörzetben várható a legmagasabb részvételi arány, ahol egyéniben ő is indult. Az országos részvételi adatokról szólva elmondta:

„az a lényeg, hogy elment mindenki; ezek szerint mégsem valósult meg az, hogy a vidékiek majd elmennek a földekre dolgozni”.

Az MKKP elnöke úgy érzi, elsősorban a magasabb végzettségűeket, a fiatalabbakat és a nagyvárosi lakosokat sikerült megszólítaniuk, az eddigi adatok szerint pedig a nagyvárosokban magasabb volt a részvétel, mint a kisfalvas körzetekben. Mint felidézte, két nappal ezelőtt a Facebookon végeztek egy nem reprezentatív, de azért nagy mintás, 6000 ember által kitöltött kutatást, hogy felmérjék az MKKP Facebook-oldalát követők választási preferenciáit listán és egyéniben is.

A felmérés eredménye szerint az MKKP listás szavazóinak kétharmada átszavazást tervezett egyéniben a közös ellenzéki jelöltre. „Erre mi is utalgattunk az elmúlt hetekben, hogy nekünk elsősorban a lista a fontos” – közölte, hozzátéve: az egyéni jelöltek indítására elsősorban azért volt szüksége a pártnak legalább 71 körzetben, mert ez volt a feltétele az országos listaállításnak. Kovács Gergely emlékeztetett, ezért sok helyen az egyéni jelöltjük mellett nem is nagyon, inkább csak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mellett kampányoltak. 

A párt elnöke elmondta, hogy 3-6 százalék közötti listás eredményt vár. „Nem fogom elsírni magam a 3-tól sem, nyilván tudjuk tovább csinálni, amit eddig is csináltunk, de úgy tűnik, arra van esély, hogy jobb eredményt érjünk el, mint négy éve” – közölte Kovács Gergely.

(Kiemelt kép: A Magyar Kétfarkú Kutya Párt eredményvárója Budapesten a Dohány utcai Metro Clubban. Fotó - Ladóczki Balázs / 168.hu)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.