Friss: már Vitézy Dávid Karácsony Gergely legesélyesebb kihívója

Két hónap alatt 6 százalékkal nőtt Vitézy Dávid népszerűsége, és március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát.

2024. március 27., 07:32

Szerző:

A két új főpolgármester-jelölt bejelentkezése után is stabil Karácsony Gergely előnye, ám nem biztos, hogy meglesz a közgyűlési többsége – derült ki a Závecz Tiborhoz köthető Pulzus Kutató, LMP megrendelésre készített reprezentatív felméréséből, amit a Telex közölte. Az adatokat március 19. és 21. között vették fel, azután, hogy előbb Szentkirályi Alexandra, majd pár nappal később Vitézy Dávid is bejelentette az indulását. Összesen 500 budapesti választót kérdeztek meg okostelefonra telepíthető alkalmazás segítségével. A felmérés eredménye a következőképp alakult:

Karácsony Gergely (DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd): 39 százalék;
Vitézy Dávid (LMP-Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület): 22 százalék;
Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP): 16 százalék;
Grundtner András (Mi Hazánk): 2 százalék;
Brenner Koloman (Jobbik-Konzervatívok): 1 százalék;
Nem tudja, nem válaszol: 20 százalék.

Az adatokból az látszik, hogy Karácsony előnye stabil, de nagyon szoros lenne az eredmény, ha Vitézy vagy Szentkirályi visszalépne a másik javára, és képesek is lennének egymás szavazóit mozgósítani. A volt közlekedési államtitkár azt ígéri, hogy nem fog ilyen megtörténni, és az is szinte teljesen kizárható, hogy a Fidesz visszaléptetné a saját jelöltjét, akinek komoly szerepe lehet a mozgósításban, a kormánypártok fővárosi listáját kell húznia – írja a lap. 

Két hónappal korábban, január 26. és 29. között azonos módszerrel – szintén az LMP megrendelésére – felmérte a Pulzus Kutató, hogy miként szerepelne a főpolgármester-választáson Vitézy Dávid, aki a nyilvánosságban akkor még arról beszélt, hogy nem döntött az indulásáról. Január végén a fővárosiak 16 százaléka tette le mellette a voksát, azaz az elmúlt két hónap alatt 6 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát.

Karácsony mindössze 1 százalékpontot vesztett januárhoz képest, Szentkirályi pedig pontosan ugyanolyan eredményt ért el, mint a januári felmérésben megnevezett fideszes főpolgármester-jelölt, Sára Botond, Budapest főispánja. Márciusra jelentősen, 8 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni. Ez azt jelzi, hogy Vitézy a bizonytalanok táborából tudott új szavazókat megszólítani. Eddig legalábbis sem a jelenlegi főpolgármestertől, sem a fideszes jelölttől nem tudott nagy számban szavazókat elcsábítani.

Vitézy Dávid indulása valójában segít Karácsony Gergelynek megnyerni a választást egy kutatás szerint

Ahogyan Vitézy Dávid és Karácsony Gergely szavazótáborának pártpolitikai összetételét vizsgálta a Republikon Intézet a legújabb elemzésében. A számok szerint Vitézy a Fidesz táborát osztja meg, ezáltal kedvez az indulása Karácsonynak, aki akkor is nyer, ha Vitézy vagy Szentkirályi visszalép a másik javára, ugyanakkor mindenképpen kisebbségben lesz az új szabályok szerint megválasztott Fővárosi Közgyűlésben.

Vitézy Dávid valójában a Fidesz jelöltje – hangoztatja Karácsony Gergely és pártja a Párbeszéd, valamint a jelenlegi főpolgármestert támogató pártok és a baloldali véleményformálók. A Republikon Intézet (a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke Horn Gábor, Karácsony korábbi főnöke, 2018-ban Karácsony és az MSZP főtanácsadója) kutatása szerint ezt a Fidesz fővárosi szavazói is hasonlóan látják, ugyanakkor ez jelentős segítség Karácsony Gergelynek, hiszen indulása megosztja a jobboldali tábort.

László Róberttel, a Political Capital elemzője az RTL-nek úgy nylatkozott, hogy Karácsony Gergelynek szerinte most az az érdeke, hogy összemossa Vitézyt Szentkirályi Alexandra kormánypárti jelölttel, és mindkettőjüket a Fidesz embereként állítsa be, méghozzá azért, mert a párton kívüliség és a szakmaiság „jó hívószó, mivel komoly hagyománya van a pártellenességnek mind az értelmiségiek, mind az átlagemberek körében, Budapesten és az országban is.”

„A kampány arról fog szólni, hogy Karácsony jobboldali politikusként akarja feltüntetni Vitézyt. Az ellenfelei – különösen a főpolgármester – Vitézy szakmai, párton kívüli önképét igyekeznek majd lerombolni”

– ezt már Mráz Ágoston Sámuel nyilatkozta az RTL-nek.

(Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

Tegnap 14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.

Tegnap 14:18

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagált az Eurostat friss statisztikájára, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. A Minisztárium szerint ez azért van így, mert a magyar háztartások a háborúra való tekintettel megtakarításba fektetik a pénzüket.