Vitézy Dávid: „nem szeretnék sem Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor jelöltje lenni”

Vitézy Dávid válaszolt Karácsony Gergely felszólítására, szerinte Karácsony Gergely félreértésben van, amikor jobboldali előválasztást sürget, ő ugyanis nem a Fidesz jelöltje és nem is lesz az. 

2024. március 24., 12:11

Szerző:

Kiáll a főpolgármester-jelölti vitára májusban – olvasható Karácsony Gergely szombat reggeli Facebook-posztjában, amelyben kiemelte azt is, hogy azt javasolja, a két volt fideszes államtitkár tartson egymás között előválasztást, utalva Szentkirályi Alexandrára és Vitézy Dávidra.

Utóbbi közösségi oldalán úgy reagált, örül, hogy jobb belátásra bírta a főpolgármestert és két nappal korábbi álláspontját módosítva mégis vállalja a főpolgármester-jelölti vitát. Az ATV Híradónak ugyanakkor az mondta: előválasztáson biztos nem vesz részt, de bármikor kész a vitára.

„Nem fogok előválasztásokon indulni. Sem bal, sem jobboldali előválasztáson nem fogok indulni, ugyanis nem szeretnék sem Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor jelöltje lenni, márpedig ezek az előválasztások arról szólnak, hogy ezek a nagy pártpolitikai tömbök kiválasszák a saját jelöltjüket.

Én nem szeretnék a nagy pártpolitikai tömbök jelöltje lenni. Épp azért indultam el, hogy ne ennek a két nagy tömbnek a huszonéve tartó háborúja lepje be a teljes budapesti politikát, hanem a pártpolitikai csaták helyett végre Budapest valódi fejlesztéséről, valódi problémáiról szóljon ez a kampány”

– fogalmazott Vitézy a kamerák előtt. 

Vitézy Dávid úgy indult el, hogy egész eddig nem volt az LMP jelöltje

Vitézy Dávid sokáig, mint az LMP lehetsége főpolgármesterjelöltje szerepelt a hírekben. Erről alighanem az tehet, hogy először az LMP szivárogtatta ki ezt az ötletet. Igaz, akkor még javában zajlottak az ellenzéki egyeztetések így akár azt is lehetett hinni, hogy az LMP így akar jobb alkupozícióba kerülni. Nem sokkal később kiderült, hogy az összefogás zátonyra futott. Ahogy Donáth Anna fogalmazott: „Az a vonat már elment.”

A fővárosi teljeskörű ellenzéki összefogás azon bukott el, hogy a Fidesz nem sokkal a választások előtt megváltoztatta a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának szabályait. Listát az a szervezet tud állítani, amely vagy saját főpolgármester-jelöltet indít, vagy leglaább három önálló polgármesterjelöltet kell állítania, azaz vagy fel kell borítani az összefogást vagy abban reménykedni, hogy fel tudják egymás között osztani az ellenzéki pártok a kerületeket, akár egy előválasztás útján. Az LMP húzása mögött tehát az is állhat, hogy Vitézy támogatásával nincsenek erre kényszerítve, mindenhol beállhatnak az ellenzéki polgármester-jelölt mögé, szemben a Momentummal, amely Karácsonyt támogatja.

Később kiderült, hogy Vitézy nem az LMP jelöltjeként indul, hanem a saját civil szervezete indítja és az LMP csak támogatja őt. Az indulását bejelentő videóban a volt BKK-vezér meg sem említette az LMP-t, amelyből sokan arra a következtetésre jutottak, hogy eredetileg sem az LMP ötlete volt az indulása. 

Az LMP szombaton hivatalosan is megszavazta Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségének támogatását. Ungár Péter az ATV-nek elárulta: rég nem hoztak ilyen egységes döntést a pártjukban.

„Én megértem, hogy Karácsony Gergelynek mindenről Orbán Viktor jut az eszébe és megértem azt is hogy Szentkirályi Alexandrának mindenről Gyurcsány Ferenc jut eszébe.

Általában az emberek az ilyen visszatérő negatív gondolataikat a pszichoanalitikusoknál szokták kikezelni. Úgy látom, hogy ők ehelyett fővárosi kampányt csinálnak belőle. Mi nem ezzel szeretnénk foglalkozni, hanem azzal, hogy ennek a városnak a közügyeiről legyen szó”

– mondta Ungár Péter.

Az ATV megkereste a Fideszt is, a nagyobbik kormánypárt azt írta: fontos dolog a Budapest jövőjéről szóló vita, de vitázni csak azzal érdemes, aki döntési helyzetben van. „Ez ma Budapesten Gyurcsány Ferenc, neki van főpolgármestere, és nem a budapestieknek”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Vitézy Dávid beszédet mond a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik című tárlatának megnyitóján az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 2021. július 15-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)