Donáth Anna az összefogásról: „Az a vonat már elment”

Donáth Anna szerint nincs esély az ellenzéki összefogásra Budapesten.

2024. február 1., 19:09

Szerző:

Donáth Annát, a Momentum hétvégén megválasztott elnökét kérdezték az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában, többek között a pártban lezajlott vezetőváltásról, az ellenzéki összefogás helyzetéről és a 2022-es választási vereség tanulságairól.

Elfogyott a levegő Orbán Viktor körül, de legalább végül hozott egy jó döntést – így kommentálta Donáth Anna, hogy a magyar miniszterelnök is megszavazta végül a rendkívüli EU-csúcson az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. A megállapodásról itt, Orbán Viktor értékeléséről itt írtunk bővebben.

A párt elnöke az ellenzéki pártok közötti tárgyalások és együttműködés kapcsán úgy fogalmazott: továbbra is zajlanak az egyeztetések. De arról koncepcióról, amelyet Karácsony Gergely felvázolt, miszerint egy közös listán kell indulnia az ellenzéki pártoknak a fővárosban, úgy vélekedett:

„Az a vonat már elment”

Donáth szerint ez nem a Momentum miatt történt meg elsősorban, hanem azért, mert az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is egyértelművé tette, hogy ők nem akarnak ilyet. Egyébként ők is inkább abba az irányba szeretnének elmozdulni, hogy legyen egy baloldali-szociáldemokrata, valamint egy liberális-zöld lista Budapesten. Előbbi alatt az MSZP és a Demokratikus Koalíció összefogását érti, utóbbin pedig a Párbeszédét és a Momentumét. Donáth szerint így lehetne maximalizálni az ellenzéki szavazók számát a fővárosban, és biztosítani a közgyűlési többséget a jövőben is Karácsony Gergely számára.

Arra a kérdésre, hogy lemondtak-e az LMP-vel való együttműködésről, Donáth úgy felelt:

Ha tényleg igazak a folyosói pletykák arról, hogy elindítják Vitézy Dávidot főpolgármester-jelöltként, azzal ők vállalják fel nyíltan, hogy nem tagjai az ellenzéki együttműködésnek.

A XI. kerületben azért sikerült megállapodniuk

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd megállapodtak, közösen indulnak Újbudán, vagyis a XI. kerületben.

„A budapesti kerületek közül elsőként Újbudán született megállapodás a demokratikus ellenzék pártjai között. Dr. László Imre, Újbuda polgármestere bejelentette: az öt ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd – a Zöldek Pártja és az LMP – Magyarország Zöld Pártja megállapodtak egymással, hogy folytatva az eddigi sikeres együttműködésüket, közös képviselőjelölteket indítanak a június 9-i önkormányzati választáson” 

– olvasható az öt pár közös közleményében.

(Kép forrása: Momentum Mozgalom)