Újbudán megállapodtak: közösen indulnak az ellenzéki pártok

Az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd megállapodtak, közösen indulnak Újbudán, vagyis a XI. kerületben.

2024. február 1., 17:44

Szerző:

„A budapesti kerületek közül elsőként Újbudán született megállapodás a demokratikus ellenzék pártjai között. Dr. László Imre, Újbuda polgármestere bejelentette: az öt ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd – a Zöldek Pártja és az LMP – Magyarország Zöld Pártja megállapodtak egymással, hogy folytatva az eddigi sikeres együttműködésüket, közös képviselőjelölteket indítanak a június 9-i önkormányzati választáson” – olvasható az öt pár közös közleményében.

„Közösen kívánjuk a munkát folytatni, hogy terveinkkel összhangban Újbudát haladó szemléletű mintakerületté, biztonságossá és zölddé formáljuk, ahol nemcsak figyelünk, de vigyázunk is egymásra.”

– fogalmazott a polgármester.

Orosz Anna, a kerület országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a koalíciós pártok egy erős és befogadó kerületért dolgoznak, ahol érték a zöldterület, ahol a legfontosabb, hogy a gyerekeknek jó legyen a bölcsődékben és óvodákban, ahol a kerületiek egészségén sosem spórolnak. Elmondta: ahhoz kérik a választók felhatalmazását, hogy tovább dolgozhassanak egy zöld, szolidáris és szabad Újbudáért.

Egy év alatt 300 ezer szavazót vesztett a Fidesz

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Fidesz népszerűsége minimális mértékben csökkent képest tavalyhoz képest, a 310 ezer szavazó 4 százaléknyi veszteséget jelent. A Kétfarkú Kutya Párt megelőzte a Momentumot, de az ellenzék így sem tudja megközelíteni a kormánypártokat. A Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatása azt jelzi, hogy „fel kell kötni a gatyájukat” az ellenzéki pártoknak a közeledő európai parlamenti és önkormányzati választás előtt.

A Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül – hibahatáron belül – 1 százalékponttal csökkent novemberhez képest, most 28 százalékon áll. Továbbra is a pártválasztók 43 százaléka szavazna a kormánypártokra egy most vasárnapi választáson.

A DK stabilan tartja a második pozícióját a pártok rangsorában, a teljes népességben változatlanul 12 százalék Gyurcsány Ferencék támogatottsága. A pártválasztók körében egy százalékot tudtak javítani novemberhez képest (19), a húsz százalékos határt azonban utoljára tavaly márciusban tudták megugrani a Republikonnál. A Mi Hazánkat találjuk a képzeletbeli dobogó harmadik fokán, Toroczkaiék népszerűsége a teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 9 százalékon áll. A Kutyapártra a biztos választók 8, míg a tisztújításra készülő Momentumra 7 százalék szavazna. Az MSZP-re a teljes népesség 3, a pártválasztók 5 százaléka szavazna, ha most lennének választások.

A Republikon éves felmérése szerint a pártok támogatottsága szempontjából nem történt jelentős változás 2023-ban, mégis kiemelkedik a többi közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ami a legnagyobb növekedést érte el.

 

(Fotó: Dr. László Imre Facebook-oldala)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.