Orbán Viktor: „Kiharcoltuk”

Orbán Viktor elégedett az Ukrajna támogatásáról szóló megállapodásnak, igaz, részleteket még nem tudni. 

2024. február 1., 14:51

Szerző:

„Tegnap éjszaka, ma reggel kaptunk egy ajánlatot, kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek ésszerű felhasználását, és garanciát kaptunk, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk. Örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra.” – közölte Orbán Viktor a megállapodást követően a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor beleegyezésével, az összes tagállami vezető megállapodott, hogy Ukrajna uniós támogatást kapjon. Nem sokkal azt követően, hogy elkezdődött az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, Charles Michel elnök közölte: megszületett a megállapodás Ukrajna támogatásáról – írja az Euronews. Michel az X-en hozta nyilvánosságra, hogy „mind a 27 vezető megállapodott egy további 50 milliárd eurós támogatási csomagról Ukrajna számára az EU költségvetésén belül”. A lap azt írja, hogy részletekről nincs további információ, viszont annyit a kiszivárogtatott információkból tudni lehet, hogy két év elteltével Ukrajna támogatásáról a tagállamok Tanácsa felülvizsgálatot tart, ekkor azonban nem lesz vétóra lehetőség. Orbán Viktor korábban azt javasolta, hogy évente szavazzanak Ukrajna támogatásáról. 

Orbán Viktor volt az EU-csúcs főszereplője 

Orbán Viktor tavaly decemberben bojkottálta Ukrajna támogatását, ezért hívták össze rendkívüli az EU- csúcstalálkozóját csütörtökre, ahol kétség kívül a magyar miniszterelnök a főszereplő. Ugyanaz a támogatási javaslat kerütl a tagállami vezetők elő, mint korábban. „A többéves pénzügyi keret e dokumentumban foglalt felülvizsgálatát annak minden elemével és prioritásával együtt 26 állam-, illetve kormányfő határozottan támogatja” – ez áll a tavaly decemberi EU-csúcson tárgyalt anyagában,.Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor mindez idáig nem mutatott hajlandóságot Ukrajna támogatása, majd később tett egy javaslatot, ami nem jött be Brüsszelnek.

Orbán Viktor korábban azt javasolta, hogy minden évben szavazzanak Ukrajna támogatásáról

„Nem értünk egyet azzal, hogy 50 milliárd eurót kelljen adnunk, ami egy óriási összeg. Nem értünk egyet azzal, hogy ezt négy évre kellene biztosítanunk, és így tovább. De legyen, Magyarország kész részt venni a 27-ek megoldásában, ha garantálják, hogy minden évben döntünk arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt, vagy sem. És ennek az évenkénti döntésnek ugyanolyan jogalapja kell, hogy legyen, mint ma: egyhangúnak kell lennie. Sajnos ezt az álláspontot egyes országok úgy értik vagy értelmezik, mint egy eszközt arra, hogy minden évben megzsarolják őket” – mondta Orbán Viktor.

A kiszivárogtatott információk alapján úgy tűnik, hogy Orbán Viktor javaslata részben – mégis bejött – Brüsszelben. Ukrajna támogatásáról két év múlva az uniós tagállamok Tanácsa felülvizsgálatot tart, viszont ezt a döntést már nem vétózhatja meg a magyar miniszterelnök. 

(Kiemelt kép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2024. február 1-jén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Tegnap 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.