Vagyonnyilatkozat: Orbán Viktor szegényedett, Gyurcsány Ferenc építkezik

Minden képviselői vagyonnyilatkozat le lett adva az előírt határidőre, így nyilvánosságra hozták Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc bevallását is. Pintér Sándornak még mindig megvan a Wartburgja. 

2024. február 1., 11:23

Szerző:

Minden képviselői vagyonnyilatkozat le lett adva az előírt határidőre – közölte az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke. Az országgyűlésről szóló törvény vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályainak megfelelően az érintettek minden évben január 31-ig vagyonnyilatkozatot tesznek, amelyhez csatolják a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk és gyermekeik vagyonnyilatkozatát is – írja a vg. Ahogy arról beszámoltunk, a képviselői vagyonnyilatkozatokból, a legújabb változások miatt a családtagok neveit ki kell takarnia az Országgyűlés Hivatalának a parlament honlapján elérhető dokumentumokból. Visszamenőlegesen 2012-ig satírozták ki a házas/élettársak és a gyermekek neveit.

Január 31-ig szintén eleget tett vagyonnyilatkozati kötelezettségének az Állami Számvevőszék vezetése, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság keretében működő tanács elnöke és tagjai. Továbbá a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei és a Monetáris Tanács tagjai, a felügyelőbizottság tagjai, valamint a Médiatanács elnöke és tagjai. A tisztségviselők saját vagyonnyilatkozata szintén nyilvános és február 1-jétől ugyancsak megtekinthető az országgyűlés honlapján.

Orbán Viktor a vagyonnyilatkozata szerint szegényedett 

A miniszterelnök első körben egy fővárosi XII. kerületi lakóházat tüntetett fel, amelyet fele részben tulajdonosa. A felcsúti ingatlanis szerepel vagyonnyilatkozatában, amelyet 2013-ban vásárolt Orbán Viktor. Ennek teljes egészében ő a tulajdonosa. Hitelintézeti számlakövetelés címén, a feleségével, Lévai Anikóval közös számlán mintegy 10 millió forintot szerepeltetett. Ez egy éve még 14 millió forint volt. Orbán Viktor egyben a Fidesz pártelnöke is, de ezért javadalmazásban nem részesül. Kormányfőként is országgyűlési képviselőként kap fizetést. Továbbá az alkalmankénti tevékenységeknél „könyvkiadás honoráriumot” vallott be. Ennek pontos összeg nem ismert, csak annyit tudni, hogy a díjazás teljes összege egy naptári évben meghaladta a kétmillió forintot. 

Gyurcsány Ferenc építkezik 

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozata már mutat izgalmakat. A Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló pápai és kötcsei ingatlan nem újdonság. Az viszont annál inkább, hogy az általa birtokolt ingatlanok közé bekerült egy budai társasház is. A szerzés ideje 2021-es, ez alapján pedig már a 2022-es vagyonbevallásában is szerepelhetett volna. Vélhetően ez az a lakás, amelyről a Világgazdaság is beszámolt: javában tart ugyanis az építkezés annál a rózsadombi villánál, ahova a hírek szerint Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára költözik. Gyurcsány Ferenc értékpapírban 18,5 millió forintot írt be a vagyonnyilatkozatába, miközben tavaly májusban közel 590 millió forintja volt árfolyamértéken, 2022 végén pedig 461 millió.  A más szerződés alapján fennálló pénzköveteléseknél több tételt is megjelenített a pártelnök: több mint 432 millió forint lakásvásárlási előleget és 209 millió forint kölcsönt. 
Utóbbi kettő szintén új és Gyurcsány Ferenc magyarázatot is fűzött hozzá.10 milliót egy magánszemélynek adott, 199 milliót pedig „családtagnak a házastárssal fele-fele arányban lakásvásárlásra” adott kölcsönt.  Vagyonbevallása szerint  a Bankhitel meghaladja az 57 millió forintot. Jövedelmeként az országgyűlési képviselőség mellett az Altus Portfólió Kft. tulajdonosi tisztségét nevesítette. Hogy pontosan mekkora összeget, azt nem részletezte. Említést érdemel még, hogy a tavaly még fellelhető értékpapír-fedezetű hitelének nyoma veszett, pedig ez egy éve 293 millió fölé ugrott. Dobrev Klárával, a feleségével közösen vette fel.

Pintér Sándor büszke tulajdonosa egy Wartburgnak

Pintér Sándor továbbra is büszke tulajdonosa nyolc ingatlannak, egy Wartburgnak, van nagyjából 10 millió forint készpénze, és durván 240 millió forint megtakarítása. Utóbbi minimálisan eltér a tavalyi 250 milliótól. A belügyminiszternek a második kerületben három lakása és egy családi háza van, Siófokon egy több mint kétszáz négyzetméteres házat, Szigetmonostoron és Szihalmon egy-egy nyaralót, utóbbin egy telket is magáénak tudhat. Továbbra is tartoznak barátai, illetve családtagjai több mint félmilliárd forinttal, de a cégei eladásából származó 500 millió forint tartozást a jelek szerint kiegyenlítették.

A Hvg összeállítása szerint több fideszes politikus is tízmilliókat lapátolt állampapírba tavaly, van, aki 800 millióval hitelezi az országot, de volt kivétel is, aki pont, hogy megvált 80 milliónyi állampapírtól.Ide kattintva Szijjártó Péter gyarapodásának részleteit ismerheti meg, beleértve azt is, hogy még mindig tartozik a szüleinek. Lázár földeket vett és egy Audit, a nemzetgazdasági miniszter rengeteg állampapírtól vált meg, a honvédelmi miniszter egy budai villát vett bő 700 millióért, Novák Katalin pedig nem tudott félretenni a havi több mint négymilliós fizetéséből, illetve Gulyás Gergely közel húszmillióért vásárolt Magyar Állampapírt tavaly.

A miniszteri fizetések tavaly kerültek szürke zónába

A korábbi évekkel ellentétben a miniszterek illetménye nem található meg a kormányzati honlapokon, és a fizetésekről maga a miniszterelnök dönt minden éveben. Decemberben írtunk róla, hogy a képviselők bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér. A miniszterelnök fizetése így már 6,5 millió forint feletti lesz, Kövér László házelnök várhatóan 4,8 millió forintot kap, a miniszterek pedig legalább 3,5 milliót.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor a róla elnevezett pizzával. Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)