Mostantól nem tudhatjuk, hogy ki kinek a házastársa a parlamentben

Visszamenőleg eltüntetik a képviselői vagyonnyilatkozatokból a családtagok neveit egy új szabály miatt. 

2024. január 12., 10:32

Szerző:

A képviselői vagyonnyilatkozatokból, a legújabb változások miatt a családtagok neveit ki kell takarnia az Országgyűlés Hivatalának a parlament honlapján elérhető dokumentumokból. Visszamenőlegesen 2012-ig satírozták ki a házas/élettársak és a gyermekek neveit. A napokban ugyanis az Index munkatársai azt tapasztalták, hogy ismeretlen okból vastag fekete sávokkal kitakarták a képviselők hozzátartozóinak, így házas- és élettársuk, illetve gyermekeik nevét. 

Orbán Viktor vagyonnyilatkozatából így mostantól nem derül ki, hogy feleségét Lévai Anikónak hívják, ahogyan Gyurcsány Ferenc esetében sem mehetünk biztosra, hogy neje-e még Dobrev Klára. A 2011-es dokumentumokban változatlanul olvashatók a képviselők házastársának és gyermeiknek neve.

„A www.parlament.hu webtartalmainak felülvizsgálata során hivatalból észleltük, hogy az egyes képviselők adatlapján megjelenített vagyonnyilatkozatok nem felelnek meg a fentieknek, így az azokban található családtagi személyes adatokat – az Országgyűlés Hivatalának adatvédelmi tisztviselőjével egyeztetve – a rendelkezés hatálybalépésének napjára visszamenőleg kitakartuk” – írták az Index megkeresésére. Hozzátették: amennyiben a jövőben az országgyűlési képviselő a vagyonnyilatkozatában családtagra vonatkozó személyes adatot tüntet fel, az érintett vagyonnyilatkozatot a továbbiakban – a fenti jogszabályi rendelkezésnek megfelelően – szintén anonimizáltan, a családtag személyes adatai nélkül jelenítik majd meg az Országgyűlés honlapján.

(Kiemelt képünkön: Dobrev Klára a DK EP képviselője. Fotó: Facebook oldala)