Cécóznak a minisztériumok: nem mondják meg, mennyi a miniszterek fizetése

A 15 napos határidő nem volt elég, ezért újabb 15 napot kértek a minisztériumok, hogy a 24.hu közérdekű adatigénylésére megválaszolják, mennyi a miniszterek fizetése. 

2024. január 30., 12:59

Szerző:

Kabarét csinálnak a miniszteri fizetések eltitkolása érdekében a minisztériumok a közérdekű adatigénylésekből – írja a 24.hu. A 15 napos határidő nem volt elég, ezért újabb 15 napot kértek a minisztériumok, hogy megválaszolják, mennyi a miniszterek fizetése. A válaszadásra törvényben megszabott időt csak meghatározott feltételek teljesülése estén lehetséges meghosszabbítani. A  a közérdekű adatigénylésére azért kértek 15 nap haladékot, mert az adatigénylés „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik”, ezért „az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár” – írja a lap. 

Válaszra sem méltatták a fizetésekre kíváncsi megkeresést 

„Nagy számú adatra”  Szijjártó Péter külügyminiszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Bóka János európai ügyekért felelős miniszter, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal tárcája hivatkozott. Lázár János építési, Navracsics Tibor közigazgatási, Csák János kulturális, Lantos Csaba energiaügyi, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi, Nagy István agrár- és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tárcája pedig nem is reagál a fizetésükre vonatkozó adatigénylésünkre. 

A jelenlegi szabályozás szerint a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb 15 napon belül eleget kell tenni az adatigénylésnek, vagy meg kell indokolni, hogy a kért adat miért nem adható ki. Ez a határidő indokolt esetben csak egy alkalommal, 15 nappal hosszabbítható meg.

A miniszteri fizetések tavaly kerültek szürke zónába 

A korábbi évekkel ellentétben a miniszterek illetménye nem található meg a kormányzati honlapokon, és a fizetésekről maga a miniszterelnök dönt minden éveben. Decemberben írtunk róla, hogy a képviselők bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér. A miniszterelnök fizetése így már 6,5 millió forint feletti lesz, Kövér László házelnök várhatóan 4,8 millió forintot kap, a miniszterek pedig legalább 3,5 milliót.

A Belügyminisztérium közzétette Pintér Sándor miniszter és államtitkárai fizetését, így derült ki, hogy mégis volt tavaly illetményemelés a tárcánál. Tavaly márciusban 17,5 százalékos fizetésemelésben részesült Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára.  Egy 2022. júniusi jogszabály-módosítás után az összes politikai vezető illetményét a kormányfő határozza meg, és ezzel élve ötödik kormányának megalakulása után Orbán emelte is a miniszterek fizetését, jellemzően 33 százalékkal, azaz havi 650 ezer forinttal.  Korábban Gulyás Gergely azt mondta, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter bruttó 5–5 millió forintot keres, a többi miniszter pedig az előző évi átlagbér hatszorosát kapja, nagyjából 2,6 millió forintot.

(Kiemelt képünkön: Lázár János építési és közlekedési miniszter. Fotó: Lázár János Facebook oldala)