Trükkös módszerrel emelték Pintér Sándor fizetését

A Belügyminisztérium közzétette Pintér Sándor miniszter és államtitkárai fizetését, így derült ki, hogy mégis volt tavaly illetményemelés.

2024. január 23., 12:14

Szerző:

Tavaly márciusban 17,5 százalékos fizetésemelésben részesült Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára – derült ki a kormány honlapjára feltöltött adatlapokból, amiről a 24.hu számolt be.

A többi tárca részéről hasonló adatszolgáltatás 2022 nyara óta nem történt, az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre pedig egyelőre nem válaszoltak, így nem tudhatjuk, hogy máshol is emelkedtek-e a miniszteri és államtitkári fizetések.

A fasorban sincs Pintér Sándor az élbolyhoz képest

Egy 2022. júniusi jogszabály-módosítás után az összes politikai vezető illetményét a kormányfő határozza meg, és ezzel élve ötödik kormányának megalakulása után Orbán emelte is a miniszterek fizetését, jellemzően 33 százalékkal, azaz havi 650 ezer forinttal. Akkortájt Gulyás Gergely azt mondta, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter bruttó 5–5 millió forintot keres, a többi miniszter pedig az előző évi átlagbér hatszorosát kapja, nagyjából 2,6 millió forintot.

„Az adatigénylésében jelzett 2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt” – írta a lap kérdésére tavaly a Miniszterelnöki Kormányiroda a júliusi illetményekre rákérdező adatigénylésükre válaszul.

„Hiába érdeklődtünk a kormányzati kommunikációs feladatokat ellátó Miniszterelnöki Kabinetirodánál, jól értjük-e, hogy a kormánytagok nem kaptak fizetésemelést, erre nem reagáltak. Arra pedig nem tért ki a válasz, hogy Orbán Viktor már három hónappal korábban felemelte a kormánytagok fizetését.”

– írja a lap.

A vonatkozó jogszabály szerint a miniszterelnök minden év július 1-jével határozza meg a személyi illetményeket a következő év június 30-áig, de egy tavaly májusban elfogadott salátatörvény ezt kiegészítette azzal, hogy a díjazást első alkalommal 2024. július 1. napjával kell így megállapítani – ezért fordulhatott elő, hogy tavaly nem júliusban (hanem ezek szerint korábban, márciusban) volt emelés.

A 17,5 százalékos illetményemelés, amelyben Pintér Sándor biztosan részesült, megegyezik a parlamenti képviselők fizetésemelésével, ami a Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó átlagkereset-növekedés mértékének felel meg. A rendészeti ügyek mellett az oktatásért és az egészségügyért is felelős BM államtitkárai ez alapján 346 ezer forintos béremelést kaptak tavaly márciusban, így havi 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük. Pintér fizetése pedig 462 ezer forinttal emelkedett, így havonta 3 millió 95 ezer forintot kap miniszterként – írja a lap.

Ehhez képest...

2023 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,1, a nettó átlagkereset 14,0, a reálkereset pedig 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest  jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó kereset mediánértéke 489 400, a nettó kereset mediánértéke 338 500 forintot ért el, 16,0, illetve 15,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

Tavaly novemberben a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 548 600 forintra becsülhető, 14,3 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 547 500, a költségvetésben 539 100, a nonprofit szektorban 587 200 forintot tett ki, 14,2, 13,7, illetve 17,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 413 100, a kedvezményeket figyelembe véve 427 700 forintot ért el, 14,1, illetve 14,0 százalékkal volt magasabb, mint 2022 novemberében.

A reálkereset 5,7 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 7,9 százalékos növekedése mellett.

A bruttó mediánkereset 489 400 forint volt, 16,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 338 500 forintot ért el, 15,3 százalékkal felülmúlva az előző év azonos időszakit.    

 

Nyugdíjprémium: akár egy vacsorára is elég lehet az idei prémium

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: maximum kétezer forint lehet a nyugdíjprémium idén. 

„A 3,6 és a 3,5 különbözete 0,1. Ezzel kell megszorozni a november nyugdíj egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. Ha 20 ezer forintot megszorzunk egytizeddel, akkor 2 ezer forintos összegről beszélünk. Ez lenne nyugdíjprémium maximuma”

 – magyarázza Farkas András, a Nyugdíjguru vezető elemzője az rtl.hu beszámolója szerint. 

(Kép forrása: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / AFP)

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.