Kormányinfó: 715 ezer forintra nő a szakápolók fizetése

Béremelések és egy bizonyos vörös vonal is szóba került a mai Kormányinfón.

2024. január 18., 11:04

Szerző:

A tavaly évvégén létrehozott megállapodásnak megfelelően érkeznek az uniós pénzek Magyarországra – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó mai eseményén. Ebben a ciklusban a kormány meg fogja duplázni a pedagógusbéreket és már februárban 32,2 százalékkal megemelt bérhez jutnak a pedaógógusok, a jövő évben pedig további 25 százalékos béremelés várható, így 2025-ben az átlagbér 812 000 forint lesz, 2026-ban pedig 880 ezer forint körüli összeg – tette hozzá.

Emelik a katonák fizetését és a GYED-et is 

A rendvédelmi dolgozók bére közel 80 ezer forinttal emelkedik, így átlagosan 11 százalékos béremelést kaptak a katonák is. Gulyás Gergely kiemelte, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. Emelkedett a családtámogatások is: a GYED 373 ezer forintra nőtt, diplomás GYED 186 ezerre, mesterképzésben résztvevők ellátása pedig 228 ezerre nőtt. Magyarország minden nehézség ellenére olyan gazdaságpolitikát tud folytatni, ami reálbéremelést jelent az inflációs helyzet ellenére, ami a tanárok esetében látványos – mondta Gulyás.

Tovább lehetett nemzeti konzultálni

Szentkirályi Alexandra is szót kapott a mai Kormányinfón, a nemzeti konzultációval kapcsolatban azt mondta a kormányszóvivő, hogy a kitöltési határidőt egy héttel kitolták és 1 518 455-en töltötték ki azt, 84 százalék postán küldte azt vissza.

Nem lépik át a vörös vonalat

Gulyás szerint azért tudnak eredményeket elérni a megállapodásokban Brüsszellel, olyan ügyekben, amik nem ártanak az országnak, ennek ellenkezője „antidemokratikus lenne”. A magyar kormány pragmatikus, kész megállapodni számos kérdésben, viszont van egy vörös vonal, amit nem hajlandó átlépni, mivel a magyar emberek többször egyértelművé tették: nem kérnek a gyermekeket veszélyeztető LMBTQ-érzékenyítésből és az bevándorlásból.

Infláción felül emelkedhet a szakápolók bére 

A miniszter szavai szerint az orvosok átlagos bére jelenleg 2,2 millió forint, a szakápolóké 595 ezer forint. A kormány úgy döntött, az orvosbérek 37 százalékában határozzák meg a szakápolóbéreket. Ehhez március 1-jével a szakápolói béreket újabb 20 százalékkal emelik, így az 715 ezer forint lesz.

Gulyás szerint Cseh Katalin cinikus

Gulyás Gergely egy Cseh Katalinra vonatkozó kérdésre elmondta: a cinizmus csúcsa, hogy az érvel a Magyarországnak járó uniós források kifizetése ellen, akinek a családja maga is részesült uniós támogatásban, és ennek jogszerűségét a hatóságok vizsgálják. „A romlottság, a cinizmus és a pofátlanság csúcsa” – fogalmazott. A közmédia másik kérdésére válaszolva Gulyás azt mondta: a baloldal után a szakszervezetek a tanárbéremelés legnagyobb ellenségei, ők ellenezték leginkább a béremelést a baloldal után.

Külföldi munkavállaló nem tölthet be olyan pozíciót, amelyre magyar pályázó is van

Arra a kérdésre, hogy nem érzik-e politikai kudarcnak, hogy magyar munkavállalókat küldenek el külföldiekért cserébe, ahogyan azt egy dél-koreai cég tette, Gulyás Gergely azt mondta, „nem így történt”. Mint fogalmazott, Magyarországon világos, egyértelmű szabályok vannak. Akkor lehet nem magyar munkavállalót alkalmazni, ha a munkahelyet magyar nem akarta betölteni. Elbocsátásra jogi értelemben nem került sor, csak közös megegyezésre - mondta. 46 magyart és 13 külföldi dolgozót küldtek el. Gulyás szerint ugyanolyan arányban távoztak magyarok és vendégmunkások a cégtől, mint amilyen arányban magyarok és külföldiek dolgoztak ott, de ezt a cég nem kommunikálta. Később kiderült, hogy nemcsak magyar, hanem vietnámi, kirgiz és ukrán dolgozókat is elküldtek. 

A fotók kedvéért nem fog találkozni Orbán és Zelenszkij

Gulyás Gergely szerint a tervezett magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó már az Orbán-Zelenszkij találkozó előkészítése. A magyar miniszterelnök és az ukrán elnök találkozója akkor jöhet létre, ha lesz értelme, csak a fotók kedvéért nem érdemes – mondta.

Folytatódnak az ingyenes SMA-szűrések

Januér elsejétől megszűnt az ingyenes SMA-szűrés Magyarországon. A tudományos kutatások egyértelműen igazolták, hogy az SMA-kezelés annál hatékonyabb, minél korábban kezdhető el. Az újszülöttkortól kezelt gyermekek kisebb százalékában lényegesen enyhébb formában észlelhetők a betegség nyomai. Amióta Magyarországon is elérhetővé vált az újszülöttkori SMA-szűrővizsgálat, kilenc csecsemőnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást, mielőtt még megjelentek volna a tünetek, és az időben észlelés kulcsfontosságú ennél a betegségnél.

Ezzel kapcsolatban Gulyás úgy nyilatkozott, hogy ez egy átmeneti helyzet, ő maga helytelennek tartja, és azt ígérte, hogy a kormány hamarosan visszaállíthatja az ingyenességet.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Facebook oldala)

 

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.