Magyarországon érik a legkevesebbet a bérek az EU-ban

Magyarország nem csak a bérnövekedés, de az infláció terén is az uniós tagállamok élbolyába tartozik, ennek köszönhető, hogy a reálbérek valójában csökkentek.

2023. november 27., 09:57

Szerző:

A 2022 eleje óta eltelt időszakban erőteljesen növekedtek a nominális bérek az EU-ban, azonban annak mértéke még mindig jóval elmaradt az infláció ütemétől, ami miatt a reálbérek jelentősen csökkentek – állapította meg az EU munkaerőpiacáról és az uniós bérek alakulásáról szóló idei éves jelentésében az Európai Bizottság.

A EU-tagállamok mintegy felében a nominális bérnövekedés mértéke nem érte el az infláció szintjét, így ezen országokban a reálbérek csökkenése volt megfigyelhető 2023 második negyedévében. A legnagyobb mértékben, éves szinten több mint 4 százalékkal Csehországban, Olaszországban és Máltán csökkentek a reálbérek.

Az EU-n belül Magyarországon nőttek a második legnagyobb mértékben – 17 százalékal – a bérek 2023 második negyedében éves szinten, ugyanakkor a rekordnak számító magyarországi infláció miatt a hazai reálbérek az ötödik legnagyobb mértékben – 3,7 százalékkal – estek vissza április és június között – írja a Portfolio az Európai Bizottság uniós bérek alakulásáról szóló idei éves jelentése alapján.

Az elemzés külön kitért a minimálbér vásárlóerejére is: eszerint a minimálbért alkalmazó 21 tagállam közül Magyarországon csökkent a második legnagyobb mértékben – 10,5 százalékkal – az előírt minimális kereset reálértéke 2022 elejétől kezdve.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: P. Broze / Onoky / Photononstop / AFP)