Vitézy Dávid indulása valójában segít Karácsony Gergelynek megnyerni a választást egy kutatás szerint

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely szavazótáborának pártpolitikai összetételét vizsgálta a Republikon Intézet a legújabb elemzésében. A számok szerint Vitézy a Fidesz táborát osztja meg, ezáltal kedvez az indulása Karácsonynak, aki akkor is nyer, ha Vitézy vagy Szentkirályi visszalép a másik javára, ugyanakkor mindenképpen kisebbségben lesz az új szabályok szerint megválasztott Fővárosi Közgyűlésben. 

2024. március 22., 13:06

Szerző:

Vitézy Dávid valójában a Fidesz jelöltje – hangoztatja Karácsony Gergely és pártja a Párbeszéd, valamint a jelenlegi főpolgármestert támogató pártok és a baloldali véleményformálók. A Republikon Intézet (a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke Horn Gábor, Karácsony korábbi főnöke, 2018-ban Karácsony és az MSZP főtanácsadója) kutatása szerint ezt a Fidesz fővárosi szavazói is hasonlóan látják, ugyanakkor ez jelentős segítség Karácsony Gergelynek, hiszen indulása megosztja a jobboldali tábort.

László Róberttel, a Political Capital elemzője az RTL-nek úgy nylatkozott, hogy Karácsony Gergelynek szerinte most az az érdeke, hogy összemossa Vitézyt Szentkirályi Alexandra kormánypárti jelölttel, és mindkettőjüket a Fidesz embereként állítsa be, méghozzá azért, mert a párton kívüliség és a szakmaiság „jó hívószó, mivel komoly hagyománya van a pártellenességnek mind az értelmiségiek, mind az átlagemberek körében, Budapesten és az országban is.”

„A kampány arról fog szólni, hogy Karácsony jobboldali politikusként akarja feltüntetni Vitézyt. Az ellenfelei – különösen a főpolgármester – Vitézy szakmai, párton kívüli önképét igyekeznek majd lerombolni”

– ezt már Mráz Ágoston Sámuel nyilatkozta az RTL-nek.

Vitézy Dávidra többen szavaznának, mint Szentkirályi Alexandrára

Az elemzés főbb megállapításai:

• Karácsony Gergely szavazói tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze, míg Vitézy szavazóinak legnagyobb része Fidesz-KDNP szavazó. A volt államtitkár csak minimálisan képes felvenni ellenzéki szavazókat, leginkább a Kutyapárt körében van többlete. Az LMP támogatását sem tudja egyöntetűen maga mögött. Vitézy neve indulásának bejelentéséig többször a Fidesz potenciális jelöltjeként merült fel.

• Karácsony Gergely abszolút többséggel nyerne a választáson, Vitézy 22 százalékot, a Fidesz jelöltje, esetünkben Szentkirályi Alexandra 17 százalékot szerezne.

• Abban az esetben, ha nincs Fidesz-jelölt, Karácsony továbbra is 50 százalék feletti eredményt tudna hozni, a képviselet nélkül maradt Fidesz-KDNP szavazók pedig többnyire Vitézy Dávid, kisebb részben a Mi Hazánk Grundtner Andrása mögé sorakoznának fel.

• Összességében a főpolgármesteri szék lesz az ellenzéki tömb kisebb gondja, rossz szereplés kellene hozzá, hogy Karácsony elveszítse pozícióját. A lista, és ez által a közgyűlés ennél nagyobb fejfájást okoz, mert a Republikon jelenlegi számításai szerint a Kutyapárt nélkül nem lesz Karácsonynak közgyűlési többsége. A legnehezebb mégis a kerületek megtartása; bár ezek közgyűlési mandátummal nem járnak, egyáltalán nem mindegy, hány kerületi polgármesteri helyet tud az ellenzék megtartani, és milyen kerületi közgyűlés összetétel mellett.

(Kiemelt képünk: Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik című tárlatának megnyitóján az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 2021. július 15-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)