Választás: Szentkirályi Alexandra befolyásolta az eredményeket

A jelenlegi jogi keretrendszer a kormánypártok felé billentette a pályát, Szentkirályi Alexandra pedig – megtévesztve a választóit – aktívan befolyásolta a főpolgármester-választás eredményét a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata szerint.

2024. június 11., 09:43

Szerző:

Bemutatta a magyar önkormányzati választás kapcsán készült előzetes jelentését a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) a 2024-es magyar önkormányzati választásokat megfigyelő nemzetközi missziója – írja cikkében a Telex.

A szervezet szerint a jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai negatívan befolyásolták a választást a kormánypárt javára. Aggodalomra adott okot a kampányban a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és az, hogy a részt vevő pártoknak egyenlőtlen lehetőségei voltak – állapította meg az ENEMO. Jó hír viszont, hogy maga a választási adminisztráció hatékonyan, szakszerűen működött

Nino Rizhamadze, a szervezet egyik tagja közölte, hogy a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény megítélésük szerint negatívan hatott a média és a civil társadalom helyzetére, ilyen jogszabály elfogadása hat hónappal választás előtt szokatlan.

Kristina Kostelac, a szervezet másik tagja kijelentette: az ENEMO elítéli az olyan típusú választói megtévesztési stratégiát, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon, mert ez befolyásolja a választási eredményeket. Kostelac szerint az aláírásgyűjtő ívek begyűjtésének folyamata alapvetően rendben volt. Az viszont, hogy 859 településen csak egy polgármester indult, nem jó a pluralizmusra nézve, és akadályozza a különböző politikai lehetőségek közötti választás jogát.

Ezen felül elmondta azt is, hogy számos helyen találtak etikátlan adatfelhasználásra, az állami források kampánycélokra fordítására és helyi hatósági nyomásgyakorlásra utaló jeleket, valamint aggodalmát fogalmazta meg a gyermekek kampányrészvétele miatt.

A megfigyelő szerint a kampányfinanszírozási szabályok szemben állnak az európai normákkal: a kampánypénzek költésének nincs jogi korlátozása az önkormányzati választási kampányban, és ez hátrányba hozza a kisebb pártok jelöltjeit vagy a független jelölteket. Ilyen pénzügyi átláthatósági problémaként említette például a CÖF és a Megafon hirdetési pénzeit.

A szervezet megállapításai között szerepelt még, hogy a választási határok átrajzolása hat hónappal a választás előtt ellentétes volt a nemzetközi normákkal. A szavazat titkosságát tiszteletben tartották a választáson, de az esetek 9 százalékában több mint egy személy tartózkodott a megfigyelt szavazásnál a szavazófülkében. Sőt, a választópolgárok 3 százaléka nem tudott titokban szavazni a fülke elhelyezkedése miatt, illetve szavazatvásárlásról, láncszavazásról is beszámoltak a szervezetnek néhány helységben.

(Kiemelt képünkön Szentkirályi Alexandra. Forrás: Szentkirályi Alexandra hivatalos Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.