Utolsó perces góllal verte meg a magyar válogatott a skótokat, egyelőre továbbjutásra állunk

A magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 101. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Skóciát a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban. Ezzel a magyarok csoportjukban a harmadik helyen végeztek, és megőrizték esélyüket a nyolcaddöntőbe jutásra.

2024. június 23., 23:45

Szerző:

Küzdelmes mérkőzésen van túl a magyar labdarúgó-válogatott. A skótok ellen vívott harcban végig mi álltunk közelebb a vezetéshez, riválisunkat mindkét félidőben egy-egy alkalommal csak a kapufa mentette meg a góltól. A tízperces hosszabbítás utolsó pillanataiban aztán egy gyors ellentámadás végén Sallai Roland visszagurított labdájából a csereként beállt Csoboth Kevin szerezte meg az életben maradást jelentő gólt. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk mi történt Marco Rossi tanítványaival a meccsen.

Az első félidő húzd meg, ereszd meg játékot hozott

Az már a kezdés előtt nyilvánvalóvá vált, hogy az egyik legjobb hangulatú csoportmérkőzés lesz a magyar-skót, a drukkerek ugyanis rendkívül barátságosak voltak egymással, együtt ittak és énekeltek. Harminc perccel a kezdő sípszó előtt már szinte mindenki elfoglalta a helyét, a meccs felvezetésekor pedig Gala 1990-es évekbeli slágerére, a Freed from desire című számra egyemberként ugrált és énekelt a közönség. A magyaroknál persze akkor hágott tetőfokára a hangulat, amikor felcsendült a Soho Party elhíresült dala, az Éjjel soha nem érhet véget.

Noha mindkét csapatnak csak a győzelem adhatott reményt a továbbjutásra, mégis elsősorban a biztonság jellemezte a játékot az első percekben, eleinte egyik fél sem vállalt fel kockázatot. Valamelyest ugyan a skótoknál volt többet a labda, de az első gyors magyar ellentámadás végén Bolla távoli próbálkozását az ellenfél kapusa csak kiütni tudta. Többnyire a két büntetőterület közötti mezőnyjátékkal teltek a percek, egyik együttes sem tudott a másik védelmi vonala mögé kerülni sem a széleken, sem középen, így helyzetek mellett lövések sem voltak. Támadásban mindkét fél játékából hiányzott a kreativitás.

A mérkőzés élvezhetősége még inkább visszaesett, mert az apró szabálytalanságok miatt töredezetté vált a játék, ebből a magyarok jöttek ki rosszabbul, mert Styles, Orbán és Schäfer is sárga lapot kapott. A legnagyobb helyzet a 41. percben alakult ki, amikor Szoboszlai Dominik veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást, váratlan ívelése után Orbán tisztán fejelhetett, a labda a keresztlécen csattant, de a gólt nem adták volna meg les miatt. Összességében a skótok hiába birtokolták többet a labdát, még csak gólszerzési kísérletük sem volt.

Egy horror sérülés után jött a magyar virtus

A folytatásra is maradt a biztonsági türelemjáték, a rivális képtelen volt eljutni a magyar kapuig, de Rossi tanítványai is csak elvétve jutottak lövésig, Sallai kísérletét könnyedén védte a skót kapus. Az ellenfél első próbálkozására 53 percet kellett várni, de Adams lövése csúnyán fölé szállt. Az egyedüliként lendületesnek tűnő Sallai másodjára már életerősebb löketet eresztett meg, azonban Hendry blokkolta a labdát. A találkozón vérfagyasztó pillanatok következtek, mert Szoboszlai beadása után a skót hálóőr mindenkit letarolva ütötte el a labdát, Varga pedig nagy fájdalmak közepette szinte mozdulatlanul a földön maradt.

A segítség lassan érkezett, a magyar játékosoknak kellett sürgetnie az egészségügyi személyzet tagjait és a Vargát eltakaró leplet tartó segítőket. Később a hordágyat is jószerivel Szoboszlaiék tolták a pályára.

Hosszú percek ápolása után – Vargát tapsvihar közepette vitték le a pályáról – folytatódhatott csak a játék, amely ezt követően valamelyest felpörgött. Az utolsó negyedórára kezdett kettészakadni a pálya, mert a döntetlen egyik félnek sem volt jó, komoly gólhelyzet azonban így sem alakult ki. Szoboszlai láthatóan fizikális problémával küzdött, mert akkor sem tudott lendületesen megindulni, amikor megnyílt előtte a terület, így pedig a szokottnál jóval kisebb veszélyt jelentettek a magyar támadások. A rendes játékidő végén Schäfer megiramodása okozott izgalmat, Gunn-nak kellett védenie.

A tízperces ráadásban elkezdtek rohamozni a magyarok, előbb Szoboszlai tévesztette el nem sokkal a bal alsó sarkot, majd Csoboth viharzott el a jobb oldalon, de a jobb kapufát találta el. A végére teljesen kettészakadt a pálya, ekkor a csapatok fejvesztve rohamoztak a győztes - és reménybeli továbbjutást érő - gólért, Gulácsinak először ebben a periódusban kellett nagyot védenie. Amikor már úgy tűnt, a nagy rohanásban sem lesz gól, akkor a meccs legjobbjának választott Sallai jobb oldali előretörése után tökéletesen szolgálta ki Csobothot, aki eldöntötte az összecsapást és a csoport harmadik helyére lőtte a válogatottat.

A gól után percekig ünnepelt a csapat és a szurkolótábora, ahogy néhány perccel később, a lefújást követően is. Nem véletlenül, hiszen a skótok elleni győzelem nagyon fontos volt számunkra. A csoportkör végén ugyanis hatból a négy legjobb harmadik helyezett jut tovább, és jelenleg a magyarok három ponttal, illetve mínusz hármas gólkülönbséggel továbbjutásra állnak.

(Kiemelt képünkön az ünneplő magyar labdarúgó-válogatott. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)