Szoboszlai Dominik a világ 22. legértékesebb labdarúgója

A Sporttudományok Nemzetközi Központja rendre megvizsgálja a nemzetközi labdarúgók értékét. Eszerint jelenleg 280 milliós értékkel a Real Madrid angol középpályása, Jude Bellingham a világ legértékesebb játékosa, míg a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik 108 millió eurós értékkel 22. a listán.

2024. június 1., 16:31

Szerző:

Egyre elismertebb labdarúgó válik Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosából. Az idény lezárultával ugyanis ismét megvizsgálta a profi labdarúgók értékét a CIES, amelynek modellje szerint jelenleg 280 milliós értékkel a Real Madrid angol középpályása, Jude Bellingham a világ legértékesebb játékosa, míg a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik 108 millió eurós értékkel 22. a listán, és ezzel Darwin Núnezt megelőzve ő a Liverpool legértékesebb labdarúgója – írja cikkében a Nemzeti Sport.

Eszerint a modell figyelembe veszi a klubok által befektetett összeget, a játékos életkorát, szerződésének hosszát, játszott perceit, eredményeit, a játékos klubjának és bajnokságának gazdasági erejét, a potenciális vásárlók gazdasági erejét és az infláció mértékét is, s ezek alapján került a lista élére a Real Madridnál 2029-ig érvényes szerződéssel rendelkező Jude Bellingham, aki 20 évesen 280,4 millió eurót ér a CIES szerint.

Az angol középpályás ezzel a Manchester City norvég gólvágóját,Erling Haalandot előzte meg, akit 255,3 millió euróra taksálnak, ezzel majd’ 15 millió euróval előzi meg a harmadik helyezettVinícius Júniort (240.8, Real Madrid), rajtuk kívül pedig még ketten érik el a 200 milliós értéket:Rodrygót 220,7, Phil Fodent 203,8 euróra értékelték.

Szoboszlai 108 milliós becsült értékével lett a 22., egyúttal a Liverpool legdrágább játékosa éppen csak, de megelőzve a 107,9 millióra taksált Núnezt.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Szoboszlai Dominik érdemelte ki a Magyar Aranylabda-díjat a 2023-as teljesítményéért. A 23 éves futballista, az OTP Bank Liga gólkirályát, a nyáron a Pakstól a Ferencvároshoz igazolt Varga Barnabást előzte meg a voksoláson, harmadikként pedig a Freiburgban futballozó Sallai Roland zárt.

A Magyar Aranylabda kategóriában csak magyar játékosra lehetett szavazni függetlenül attól, hogy az illető a hazai bajnokságban, vagy külföldön játszik. Szoboszlai – aki tavaly, még az RB Leipzig játékosaként Német Kupát nyert úgy, hogy a döntőben gólt szerzett – 2020 és 2022 után harmadszor végzett az élen. A díjat menedzsere, Esterházy Mátyás vette át.

Szoboszlai Dominik egyébként nem csak Angliában vívott ki elismerést magának, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is rendre elismerően beszél játékosáról. 

Szoboszlai világszinten is éljátékos lesz. Amint még több gólt fog szerezni, eléri a csúcsszintet

– mondta korábban a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezősorozat meccse után.

(Kiemelt képünkön Szoboszlai Dominik. Forrás: Paul Ellis / AFP)