Űrből érkező szemét csapódott egy házba, beperelték a NASA-t

Kártérítést követel egy amerikai család a NASA-tól, miután egy űrből érkező eszköz nagymértékben megrongálta a házukat.

2024. június 25., 17:01

Szerző:

Furcsa ügyben indít kártérítési pert egy amerikai család a Nemzeti Repülési és Űrkutatási Hivatal (NASA) ellen, miután egy űrszemétnek minősülő tárgy csapódott a floridai házukba – számolt be róla a BBC.

A keresetet most hétvégén nyújtották be, de az eset még március 8-án történt. A ház tulajdonosa, Alejandro Otero arról számolt be, hogy egy 0,7 kilogrammos fémrúd lyukat ütött tetőn, és átszakította a mennyezet mindkét rétegét. A férfi azért követel kártérítést, mert elmondása szerint a házat olyan sérülések érték, amelyek javítása jelentős anyagi terhet jelent, valamint családja számára hatalmas lelki terhet jelentett az eset.

A NASA is reagált az esetre

A NASA korábban egy közleményt is kiadott, ebből kiderült, hogy a fémrúd valóban űrszemét, amelyet a Nemzetközi Űrállomásról dobtak ki más objektumokkal együtt, miután új lítium-ion akkumulátorokat helyeztek be az állomáson található berendezésekbe. Külön érdekesség, hogy erre még 2021-ben került sor, ám az űrszemét csak most érte el a Földet.

A szakemberek számításai szerint a fémtárgynak méretéből fakadóan el kellett volna égnie abban a pillanatban, amikor elérte a Föld légkörét, ám egyelőre tisztázatlan okokból ez mégsem így történt, ehelyett a flordiai Naples-ben található családi házba csapódott, bár a becsapódás során maga a fémrúd is eldeformálódott.

Mivel a becsapódás során az objektum a mennyezetet átütve a ház belsejében landolt, és majdnem eltalálta a felperes fiát, a férfi már csak a lelki megrázkódtatás és az ijedtség miatt is indokoltnak tartja a kártérítést.

A férfi ügyvédje, Mica Nguyen Worthy elmondta, hogy az elmúlt években egyre több probléma merül fel a megnövekedett űrforgalom által generált űrszemét miatt. Ő is kiemelte, hogy ügyfelei életére komoly hatást gyakorolt az eset.

Alejandro Otero elmondta, hogy a becsapódás hatalmas robajjal járt, ő pedig azóta is csak azt hajtogatja, hogy ugyan mennyi esély van arra, hogy egy ilyen tárgy éppen az ő házába csapódjon.

A NASA széleskörű vizsgálatot folytat az ügyben, hogy kiderüljön, miért nem égett el az egyébként akkumulátorok rögzítéséhez használt eszköz. Eközben a család ügyvédje úgy véli, hogy ez az eset befolyásolhatja azt is, hogy a jövőben hogyan kezeli majd a NASA az űrszemét megsemmisítését.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)