A világűrben rekedtek a Starliner űrhajósai

Nem tudnak visszatérni a Földre a Boeing űrhajósai, meghibásodott a Starliner.

2024. június 13., 14:37

Szerző:

Súlyos problémába ütköztek a Boeing Starliner néven ismert űrhajójával kapcsolatban a NASA szakemberei, így a Földre való visszatérését elhalasztották, az űrhajósoknak pedig egyelőre ki kell tartaniuk – közölte a 24.hu a NASA és a Boeing közleménye alapján.

AZ MTI is beszámolt arról június 5-én, hogy sikerült a világűrbe bocsátani a Starlinert, fedélzetén két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel. Az űrhajó nehezen jutott el addig, hogy végre elindulhasson a floridai Kennedy Űrközpontból, ugyanis már a tesztrepüléseit is többször el kellett halasztani.

A fejlesztése is csúszott, így 2019 helyett csak 2022-ben valósult meg az első, legénység nélküli tesztrepülése, de az asztronautákkal történő teszteket is több alkalommal el kellett halasztani kisebb-nagyobb hibák miatt. Az utolsó alkalommal májusban fújták le az űrutazást, mindössze 4 perccel az indulás előtt, mivel hiba lépett fel a számítógépes rendszerben.

A Boeing által gyártott Starliner - a SpaceX által jegyzett Dragon űrkapszula után - a második űreszköz, amely a tervek szerint a jövőben legénységet és utánpótlást szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra a NASA megbízásából. A mostani az első útja, ám úgy tűnik, ismét probléma merült fel a működése közben.

Az űrhajósok egyelőre nem tudnak visszatérni a Földre

Az előzetes tervek szerint a Boeing CST-100 Starliner űrhajója június 14-én tért volna vissza: az asztronauták az Egyesült Államok nyugati felén, egy sivatagos részen értek volna földet.

Ám Dina Contella, a NASA programvezető-helyettese kedden azt közölte, hogy bár a Starliner sikeresen csatlakozott az űrállomáshoz, de szelepmeghibásodást észleltek az űrhajón. Az is aggodalomra adhat okot, hogy a NASA bejelentette, ismét héliumszivárgás következett be a hajtóműnél, ami már az űrállomás felé tartó egynapos út során négy alkalommal is megtörtént. A 28 hajtóműből 5 leállt, ám a NASA-nak akkor sikerült úrrá lennie a helyzeten, és újraindítani azokat, mielőtt a Starliner elérte volna az űrállomást.

A visszatérés megtervezésekor számos szempontot figyelembe kell venniük a szakembereknek: az időjárás, az alkatrészek javítása, illetve az űrállomáson tartózkodó más asztronauták űrsétái is befolyásoló tényezők. Butch Wilmore és Suni Williams eredetileg csupán egyetlen hetet töltöttek volna a világűrben, de a Starliner meghibásodása azt indokolja, hogy egyelőre az űrállomáson maradjanak.

A tervek szerint június 18-án térhetnek vissza, ha addig sikerül megnyugtatóan rendezni a Starliner állapotát. A visszaút 6 órát vesz majd igénybe, és a leszállást az új-mexikói sivatagban, az arizonai Willcox Playára tervezik. Ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy az időjárás és az egyéb tényezők függvényében mind a visszatérés időpontja, mind a helyszíne változhat a következő napokban.

(Képünk illusztráció. Fotó: Yucel Moran / Unsplash)