Lakhatónak tűnő bolygót fedeztek fel a Föld közelében

Az emberiségnek talán van esélye más bolygón is élni, mint a Föld.

2024. május 28., 12:34

Szerző:

Bár laikusként felfoghatatlannak tűnik, de tudományos szempontból hatalmas hír, hogy alig 40 fényévnyire tőlünk felfedeztek egy exobolygót, amelynek adottságai a Föld tulajdonságaival megegyezőek lehetnek – írja a Guardian-re hivatkozva a HVG.

A tudósok a Royal Astronomical Society Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban tették közzé elsőként a felfedezésüket, amely hatalmas csillagászati sikernek bizonyul a Föld-szerű bolygók kutatásában.

A bolygó a Gliese 12b nevet kapta, és a Vénuszhoz hasonló mérettel rendelkezik. A tanulmány vezetője, Shishir Dholakia elmondta, hogy úgy vélik, a bolygón 42 Celsius-fok lehet, ez pedig ideális hőmérséklet ahhoz, hogy folyékony víz lehessen jelen a felszínén.

Mindez azért bír nagy jelentőséggel, mert ez a feltétele annak, hogy bármilyen élet alakulhasson ki a bolygón. Bár jelenleg csak feltételezésekről beszélhetünk, de nem zárható ki az sem, hogy már most is jelen van valamilyen életforma a bolygón.

 

Egyelőre biztosan a Föld marad az otthonunk

A 40 fényévnyi távolság egyelőre áthidalhatatlan az emberiség számára, ugyanakkor csillagászatilag ez egy közeli bolygónak számít, amelyet például a James Webb űrteleszkóppal meg lehet vizsgálni.

A kutatókat elsősorban a bolygó légköre érdekli, mivel ez lehet a magyarázat arra, hogy például a Földhöz hasonló méretű, közeli Vénuszon miért nem jött létre semmilyen élet. Jelenleg úgy gondolják, hogy a Vénusz meglehetősen barátságtalan légköre lehet a magyarázat erre.

A Gliese 12b, amely 12 nap alatt kerüli meg a Gliese 12 néven ismert vörös törpecsillagot, a Földnél több, a Vénusznál viszont kevesebb napfényt kap, a csillagászok pedig úgy vélik, ez lehet a kulcs ahhoz, hogy megértsék a Vénusz és a Föld közti különbséget.

A felfedezés a NASA érdeklődését is felkeltette, és úgy vélik, érdemes további megfigyeléseket végezni a bolygóval kapcsolatban, ugyanis fontos információkhoz segítheti hozzá a kutatókat.

(Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.